Bos Sysselt Ede waar ik teken vang

Ondanks kou nog kans op tekenbeten

De Natuurkalender
21-NOV-2010 - Ondanks het winterse karakter in de natuur blijft het nog steeds oppassen voor tekenbeten. Ze worden momenteel vooral in bossen opgelopen maar ook in de tuin. Het blijft dus belangrijk om het lichaam te controleren op tekenbeten na een bezoek aan een gebied waar teken kunnen voorkomen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Ondanks het winterse karakter in de natuur blijft het nog steeds oppassen voor tekenbeten. Ze worden momenteel vooral in bossen opgelopen maar ook in de tuin. Het blijft dus belangrijk om het lichaam te controleren op tekenbeten na een bezoek aan een gebied waar teken kunnen voorkomen.

De gemiddelde temperatuur in de eerste twintig dagen van november is uitgekomen op 8,1 graden Celsius. Ondanks dat dit zo’n twee graden warmer is dan normaal voelt het toch koud aan. Doordat de afgelopen week vrijwel al het blad van bomen en struiken is gevallen krijgt de natuur een winterse aanblik. Het zijn in ieder geval niet de omstandigheden waarbij je veel activiteit van insecten en teken verwacht. Het is dan ook waarschijnlijk dat mensen minder alert zijn op het risico van tekenbeten en het oplopen van de ziekte van Lyme.

Stuk bos waar afgelopen week teken zijn gevangen (foto: Arnold van Vliet)

Dat is echter onterecht. Op www.natuurkalender.nl zijn ook de afgelopen weken tekenbeten doorgegeven. Het zijn er niet veel, maar het geeft wel aan dat er nog steeds teken actief zijn. De tekenbeten worden in iets meer dan de helft van de gevallen opgelopen in het bos, vooral bij het wandelen en het uitlaten van de hond. In een kwart van de gevallen worden de tekenbeten opgelopen in de tuin tijdens het tuinieren of spelen. Ondanks dat de kans op tekenbeten nu beduidend kleiner is dan gedurende de warme maanden is het belangrijk om het lichaam te controleren op tekenbeten nadat een gebied bezocht is waar teken kunnen voorkomen.

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University