zogende wilde zwijnen

Nulstandbeleid voor wild zwijn niet houdbaar (met VIDEO)

Zoogdiervereniging
18-SEP-2014 - Regelmatig komt het wild zwijn in het nieuws. Zo ook nu, doordat een aantal uit een Limburgs kanaal geredde zwijnen na hun redding werd afgeschoten. Dergelijke incidenten laten zien dat het huidige beleid ten aanzien van het wild zwijn niet houdbaar is. De Zoogdiervereniging heeft een filmpje over het wild zwijn én het huidige beleid gemaakt.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Regelmatig komt het wild zwijn in het nieuws. Zo ook nu, doordat een aantal uit een Limburgs kanaal geredde zwijnen na hun redding werd afgeschoten. Dergelijke incidenten laten zien dat het huidige beleid ten aanzien van het wild zwijn niet houdbaar is. De Zoogdiervereniging heeft een filmpje over het wild zwijn én het huidige beleid gemaakt.

Het wild zwijn mag volgens het huidige beleid alleen voorkomen op de Veluwe en in de Meinweg in Limburg. Daarbuiten dus niet, het zogenaamde ‘nulstandsbeleid’. Nu is al jaren bekend dat het wild zwijn zich hier niet aan houdt en ook andere geschikte leefgebieden heeft bevolkt. Dit kan vaak ook, zoals diverse studies hebben laten zien. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de kansenkaart uit het ‘Jaar van het Wild Zwijn’.

Wilde zwijnen met jongen (foto: Jörg Hempel)

Het is weliswaar zo dat het wild zwijn niet overal gewenst is, doordat het landbouwschade en gevaarlijke verkeerssituatie kan veroorzaken. Maar er zijn meer oplossingen dan enkel een verbod op aanwezigheid en afschot. Zie ook een artikel dat eerder verscheen in Zoogdier.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Film over het wild zwijn (film: Zoogdiervereniging)

Tekst: Stefan Vreugdenhil, Zoogdiervereniging
Foto: Jörg Hempel, CCA-SA licentie
Film: Zoogdiervereniging