wild zwijn vrouwtje bram achterberg

Overstekend wild (video)

Zoogdiervereniging
21-MEI-2009 - Vorig jaar werden er op de Veluwe meer dan 1500 aanrijdingen met wild geregistreerd. Juist in de maanden mei en juni zal het vaker voorkomen dat er wild de wegen oversteekt. Jan Paulides maakte een nachtelijk filmpje van overstekende dieren

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op donderdag 21 mei 2009

Vorig jaar werden er op de Veluwe meer dan 1500 aanrijdingen met wild geregistreerd. Juist in de maanden mei en juni zal het vaker voorkomen dat er wild de wegen oversteekt. Jan Paulides maakte een nachtelijk filmpje van overstekende dieren.

Wild zwijn
Foto: Bram AchterbergGedurende de komende maanden moet u er (nog meer dan anders) rekening mee houden dat herten, reeën en zwijnen plotseling de weg over kunnen steken. De maanden mei en juni vertonen, statistisch gezien, een piek in het aantal aangereden wilde dieren, zo blijkt uit gegevens van Stichting Groennetwerk Veluwe.

Jan Paulides maakte een prachtig filmpje van overstekend wild op de Veluwe. U ziet onder andere reeën, wilde zwijnen en wat glipt daar op het laatst nog even snel voorbij? U kunt het filmpje bekijken op de site van Vereniging Het Edelhert, via deze link (zie beneden voor technisch advies over het laden van het filmpje, red.).

Maar wat kunt u het beste doen als u zich met de auto op wegen in de buurt van de Veluwe of andere "wildplekken" begeeft? Beperk uiteraard uw snelheid en wees alert dat een overstekend dier zelden alleen is. Vaak komt het voor dat juist het tweede of derde dier wordt aangereden. En ook al is het wild overgestoken, blijf met verminderde snelheid uw weg vervolgen. Bedenk ook dat meer aanrijdingen met wild betekent dat er meer afgeschoten zal te worden in verband met een te grote verkeersonveiligheid. Voor meer informatie, onder andere over de afhandeling van een wildaanrijding, kunt u terecht bij de website van Stichting Groennetwerk Veluwe. Klik vervolgens op "afhandeling wildaanrijdingen".

Tip van de redactie: Mocht u moeilijkheden hebben met het laden van de pagina en / of het filmpje dank kan dat komen omdat u niet over Quicktime beschikt. Deze eenvoudig videoapplicatie is gratis te downloaden via deze link (programma is ongeveer 21 Mb).

Tekst: Eric van Kaathoven (Zoogdiervereniging) en Alexander van Oudenhoven (de Natuurkalender)
Bron: Vereniging Het Edelhert & Stichting Groennetwerk Veluwe
Foto wild zwijn: Bram Achterberg