boommarter ROLLIN VERLINDE

Boommarter gefilmd vlak bij Zuid-Limburg

ARK Rewilding Nederland
18-DEC-2010 - In het Drielandenpark in en om Zuid-Limburg zijn cameravallen geplaatst om aanwezigheid van bijzondere soorten als wilde kat en lynx in dit gebied aan te tonen. Lynx en wilde kat zijn nog niet gefilmd, maar wel de zeldzame boommarter. Hopelijk wordt hij binnenkort ook in Zuid-Limburg zelf gefilmd.

Bericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]

In het Drielandenpark in en om Zuid-Limburg zijn cameravallen geplaatst om aanwezigheid van bijzondere soorten als wilde kat en lynx in dit gebied aan te tonen. Lynx en wilde kat zijn nog niet gefilmd, maar wel de zeldzame boommarter. Hopelijk wordt hij binnenkort ook in Zuid-Limburg zelf gefilmd.

Boommarter (foto: Rollin Verlinde)De provincie Limburg is een arm die vanuit Nederland uitreikt naar de Ardennen en de Eifel. Het Duitse en Belgische middelgebergte vormt het leefgebied van soorten die ook in de Limburgse natuur weer een plek kunnen krijgen. Diverse soorten laten zich in Zuid-Limburg (heel soms) al zien, zoals wild zwijn, edelhert, wilde kat, lynx en boommarter.
Het gebied dat Zuid-Limburg met het middelgebergte verbindt, Aachener Wald en Pays de Herve, wordt thans in het kader van een internationaal project, dat gefinancierd wordt met Europees Interreg geld, door middel van cameravallen op aanwezigheid van deze soorten onderzocht.

Een bijzondere waarneming enkele weken geleden is de boommarter, in het Waalse gebied ten zuiden van Epen. Het lijkt erop dat deze zeldzame marter binnenkort vanuit het zuiden Nederland binnendringt of er al aanwezig is. Recente filmopnamen in de omgeving van het Nederlandse Epen hebben wat betreft de boommarter nog niks opgeleverd, maar wel genoeg andere beelden zoals wilde zwijnen, reeën, dassen en steenmarter.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Boommarter gefilmd door cameraval

Still van Ree gefilmd door cameraval (foto: ARK)De Belgische boommarter die werd gefilmd leeft niet in een uitgestrekt bosgebied, maar in een halfopen landschap. Volgens Waalse boswachters is de boommarter daar niet zeldzaam. In Nederlands Limburg is er echter maar één waarneming bekend. Het cameravalonderzoek gaat voorlopig door, hopelijk kan dan ook de aanwezigheid van Nederlandse boommarters worden aangetoond.

Meer videos zijn te zien op het YouTube kanaal van ARK.

Tekst: Twan Teunissen, ARK
Foto boommarter: Rollin Verlinde; ree: ARK