Op een goede winterjas blijft sneeuw liggen

FREE Nature
2-FEB-2015 - De winter is eindelijk aangebroken. Regelmatig valt er een klein laagje sneeuw, al is deze ook snel weer weg. Grote grazers als rund en paard deert het niet, de sneeuw blijft netjes op hun dikke wintervacht liggen. Een teken van goede isolatie.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

De winter is eindelijk aangebroken. Regelmatig valt er een klein laagje sneeuw, al is deze ook snel weer weg. Grote grazers als rund en paard deert het niet, de sneeuw blijft netjes op hun dikke wintervacht liggen. Een teken van goede isolatie.

In de loop van het najaar begint bij grote grazers langzaam maar zeker een dikke wintervacht te groeien. Vele fijne haartje zorgen ervoor dat de lichaamswarmte goed behouden blijft. Wanneer je een dun laagje sneeuw op de rug van een grazer ziet liggen, denk dan niet dat hij het koud heeft. Juist niet zelfs, de goede isolatie van de vacht zorgt ervoor de sneeuw niet direct smelt door de lichaamswarmte van het dier. Wanneer de sneeuw wel direct zou smelten zou het dier veel meer warmte verliezen en het een stuk kouder hebben.

Vers gevallen sneeuw op de rug van Schotse Hooglanders (foto: Roeland Vermeulen)

De optimale temperatuur voor veel grote grazers ligt rond de 4 graden Celsius. Voor bijvoorbeeld de Schotse Hooglander geldt dat hij het in de zomer een stuk zwaarder heeft, juist door zijn dikke vacht. Wat dat betreft doet de vacht van bijvoorbeeld de Sayaguesa of het Heckrund het iets beter. Een goede verharing zorgt zowel voor een dunne zomervacht, waarbij ze goed met warme temperaturen om kunnen gaan, als een dikke wintervacht. Ook de koniks hebben totaal geen probleem met de verschillen door het jaar heen.

Hoewel de vacht van het Sayaguesa rund een stuk dunner lijkt, isoleert deze minstens net zo goed (foto: Arjen Boerman)

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto's: Roeland Vermeulen, FREE Nature; Arjen Boerman, FREE Nature