Tipvideo: Voedersilo maken voor mezen

23-FEB-2015 - Naast de gebruikelijke vetbol zijn mezen in de winter vooral dol op zaad. Een goedkope en milieuvriendelijke manier om zaad aan te bieden is de zelfgemaakte voedersilo.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Naast de gebruikelijke vetbol zijn mezen in de winter vooral dol op zaad. Een goedkope en milieuvriendelijke manier om zaad aan te bieden is de zelfgemaakte voedersilo.

Jasper de Ruiter van Vogelbescherming laat zien hoe je van een lege frisdrankfles en twee oude pollepels je eigen voedersilo maakt. Zeer populair bij de koolmezen en pimpelmezen. Het zaad dat op de grond valt lokt groenlingen, mussen en vinken.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Zelf een voedersilo maken (film: Vroege Vogels)

Koolmees
Koolmees (foto: Koos Dansen)Koolmezen komen in Nederland praktisch overal voor en zijn in veel tuinen de dominante soort. Je kunt ze herkennen aan de gele onderkant en de zwarte band over de buik. Deze band is bij mannetjes extra breed.

Mezen zijn alleseters maar in de winter hebben ze een duidelijke voorkeur voor zonnebloempitten en andere zaden. Koolmezen maken graag gebruik van vetbollen, pindanetjes en voedertafels. Ze nemen kleine hapjes en houden de omgeving goed in de gaten.

Pimpelmees
Pimpelmees (foto: Raymond De Smet)Pimpelmezen zijn kleiner en iets behendiger dan koolmezen. Je kunt ze goed herkennen aan hun blauwe petje. Er wordt verondersteld dat de pimpelmees redelijk slim is. Ze zijn goed in het onderzoeken van nieuwe voedselbronnen en het zal niet lang duren voordat ze snappen hoe de voedersilo werkt. Pimpelmezen zijn verder gek op vetbollen en in de winter eten ze graag pinda’s, zaden en vet.

Andere mezen
In Nederland komen nog meer mezensoorten voor zoals de zwarte mees, glanskop en staartmees. De zwarte mees en glanskop zul je minder vaak in de tuin aantreffen. De staartmees bezoekt wel graag tuinen en dan het liefst in een groepje. Soms hangen er wel 6 aan een vetbol. Ze eten veel minder zaden dan andere mezen. Ze eten vooral insecten en spinnen. Als je ze wilt bijvoeren, geef dan pinda’s of smeer vet op de boomschors.

Vetbol
Mezen zijn gek op vetbollen, zowel de bollen uit de winkel als je zelfgemaakte bol. In deze video leggen we stap-voor-stap uit hoe je zelf een vetbol maakt.

Serie slim voeren
In de eerste aflevering over slim vogels voeren kun je zien hoe je zaadeters lokt zoals de mus, vink en groenling. In de tweede video staan boomklauteraars centraal, zoals specht, boomklever en boomkruiper. In de derde aflevering lokken we de roodborst en andere insecteneters.

Tekst en film: Vroege Vogels
Foto's: Koos Dansen; Raymond De Smet