Grote bonte specht

Tipvideo: Lok boomklauteraars door slim voeren

15-JAN-2015 - Wie slim voert, kan de mooiste vogelsoorten naar de tuin lokken. In deze tweede aflevering staan de ‘boomklauteraars’ centraal, zoals de specht, de boomkruiper en de boomklever. Deze soorten zijn gespecialiseerd in het klauteren over de boombast om tussen de schors naar insecten en spinnen te zoeken. Gelukkig heb je geen grote boom nodig om deze dieren naar je eigen tuin te lokken. Jasper de Ruiter van Vogelbescherming Nederland laat verschillende trucs zien om deze vogels te lokken.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Wie slim voert, kan de mooiste vogelsoorten naar de tuin lokken. In deze tweede aflevering staan de ‘boomklauteraars’ centraal, zoals de specht, de boomkruiper en de boomklever. Deze soorten zijn gespecialiseerd in het klauteren over de boombast om tussen de schors naar insecten en spinnen te zoeken. Gelukkig heb je geen grote boom nodig om deze dieren naar je eigen tuin te lokken. Jasper de Ruiter van Vogelbescherming Nederland laat verschillende trucs zien om deze vogels te lokken.

Grote bonte specht
De specht is goed te herkennen aan de lange snavel en het verenkleed met zwart, wit en rood. Dankzij zijn sterke tenen kan hij uitstekend langs de stam omhoog klauteren. Hun natuurlijke voedsel bestaat naast insecten ook uit zaden die ze uit dennenappels peuteren. Je kunt zelf dennenappels in de tuin leggen, maar rol ze wel eerst even door de vogelpindakaas en een zadenmix. Verder zijn ze gek op zonnebloempitten en allerlei noten.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Lok boomklauteraars door slim voeren (video: Vroege Vogels)

Boomkruiper
Overal waar volgroeide bomen zijn, kun je de boomkruiper vinden. Boomkruipers zijn uitstekend gecamoufleerd en hebben een lange naar beneden gebogen snavel waarmee ze in de schors naar voedsel zoeken. Ze beginnen altijd onderaan de boom en klauteren omhoog. Boven aangekomen vliegen ze naar de volgende boom en beginnen daar weer onderaan. Je ziet ze wel eens op de voedertafel maar het werkt beter als je een boomstam of stronk insmeert met vogelpindakaas of een mengsel van vet, gehakte noten en zaden.

Boomklevers
Als je in de buurt van een bos of park woont, heb je kans dat een boomklever je tuin bezoekt. Deze prachtige vogel heeft een priemachtige snavel en een gestroomlijnd lichaam met een blauwgrijze rug. In tegenstelling tot spechten en boomkruipers kan de boomklever zowel omhoog als omlaag klauteren. Als je ze wilt lokken helpt het als je een volgroeide boom in de tuin hebt staan. Heb je nou geen boom dan kun je een boomstronk met vet of vogelpindakaas insmeren. De boomklever bezoekt ook regelmatig de voedertafel, waar hij zaden verzamelt die als voorraad worden verstopt.

Serie slim voeren
In de eerste aflevering over slim vogels voeren kun je zien hoe je zaadeters lokt, zoals de mus, vink en groenling. In de komende weken komen ook ander groepen aan bod waaronder de insecteneters (roodborst, winterkoning) en de mezen (koolmees, pimpelmees).

Tuinvogeltelling
Op 17 en 18 januari vindt de tuinvogeltelling van Vogelbescherming plaats. Je kunt je inschrijven via www.tuinvogeltelling.nl.

Tekst en video: Vroege Vogels, met dank aan: Kevin van de Merwe, Niels Schild en Gerrie van der Meulen
Foto: Martin Hierck