Koolmees

Waar zijn de mezen?

Vogelbescherming Nederland
24-JAN-2017 - Komend weekend, zaterdag 28 en zondag 29 januari, is het weer zo ver: we gaan tuinvogels tellen met de 14de Nationale Tuinvogeltelling. Grote vraag dit jaar is hoeveel kool- en pimpelmezen er geteld zullen worden. Bij Vogelbescherming komen veel meldingen binnen van bezorgde mensen dat ze nauwelijks mezen in de tuinen zien.

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: een half uurtje lang inventariseer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op tuinvogeltelling.nl. Moeite met het herkennen van vogels? Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van de vogels heel eenvoudig. Op de website van de tuinvogeltelling staat ook een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden.

Waar zijn de mezen?

PimpelmeesDe top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en merel. De pimpelmees eindigde toen op de 4e plek. De vraag is of we dit jaar opnieuw zoveel kool- en pimpelmezen gaan zien. Veel mensen melden dat er weinig mezen in de tuinen zijn. Deels komt dat door het mastjaar; in de bossen zijn veel beukennootjes te vinden, een belangrijk onderdeel van hun voeding. Daarnaast hebben de mezen door het koude voorjaar een slecht broedseizoen gehad. Er zijn weinig jongen uitgevlogen. Dat alles blijkt uit tellingen en gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland. In de Jaarrond Tuintelling worden er circa 0,5 minder kool- en pimpelmezen per tuin per week gezien ten opzichte van vorige winter. Dat lijkt wellicht klein, maar op honderden tellingen per week is het een duidelijk verschil. Duidelijk genoeg in ieder geval dat het mensen opvalt. Ook uit onze buurlanden krijgen we dezelfde berichten. In Duitsland worden er 35 procent minder koolmezen en 32 procent minder pimpelmezen in tuinen gezien ten opzichte van vorige winter. Uit Belgie en Engeland komen vergelijkbare geluiden.

Vogelbescherming is erg benieuwd of er ook bij de Nationale Tuinvogeltelling minder mezen gezien worden en roept iedereen op om de resultaten door te geven. Oók als er geen mezen gezien zijn!

Goed voeren

KoolmeesDe liefde van de vogels gaat door de maag. Wie goed voert trekt de vogels naar zijn tuin. Zodra de beukennootjes op zijn, of als er wat sneeuw valt, vliegen zelfs de mezen naar de tuinen. Vogels houden net als mensen van een gevarieerd menu. Denk naast het strooigoed en de vetbol ook eens aan vogelpindakaas, rozijnen of een stukje appel. Let er wel op dat wat je voert niet te zout is en margarine is uit den boze!

Meer weten over de Nationale Tuinvogeltelling? Kijk dan op tuinvogeltelling.nl. De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2017. Op vrijdag 27 januari geven de scholen van Nederland hun tuinvogeltelling door.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Markus Varesvuo; Martin Hierck