Er zijn weer tijgerblauwtjes

De Vlinderstichting
19-AUG-2015 - Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag zijn er tijgerblauwtjes gezien in ons land. Ook eerder dit jaar waren er al vier meldingen van deze vlindersoort. Met de weersverbetering die eraan lijkt te komen is het goed om extra op deze incidentele zwerver uit midden Frankrijk te letten.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag zijn er tijgerblauwtjes gezien in ons land. Ook eerder dit jaar waren er al vier meldingen van deze vlindersoort. Met de weersverbetering die eraan lijkt te komen is het goed om extra op deze incidentele zwerver uit midden Frankrijk te letten.

Het tijgerblauwtje dat Joke Karman zondag ontdekte in haar tuin in Colijnsplaat (foto: Adri Karman)Alle waarnemingen komen uit het zuiden van Nederland; het lijkt erop dat de tijgerblauwtjes op eigen kracht onze kant op zijn gekomen. Tijgerblauwtjes komen voor in midden Frankrijk en zijn bekende zwervers. Zeker na de vrij lange warme periode van de laatste weken is het goed voorstelbaar dat ze uit zichzelf zijn gekomen. Andere jaren leek het erop dat ze soms ook als verstekeling met peultjes uit Noord Afrika meekwamen. Toen  waren er ook diverse meldingen uit supermarkten en keukens.

Op 10 juli was de eerste melding van dit jaar, uit Oudelande (ZL). Een week later zat er een in een tuin in Lekkerkerk (ZH). Een dag daarna werd er een gesignaleerd in Stevensweert (LB) en op 9 augustus zat er een in Haamstede (ZL). De laatste drie meldingen waren afgelopen vrijdag in Brielle (ZH), zaterdag in Horst aan de Maas (LB) en zondag in Colijnsplaat (ZL).

Ook van wat verder weg geeft een foto vaak zekerheid over de soort. Hier mist de vlinder trouwens haar staartjes en ogen (foto: Fred van Herk)Tijgerblauwtjes zijn goed te onderscheiden van de blauwtjes die van oorsprong in Nederland voorkomen. De onderzijde (die te zien is als de vlinder in rust zit) heeft geen rijen met oogjes of stippen, maar een lichtbruin strepenpatroon op een crème achtergrond. De vlinders hebben opvallende staartjes; bij die staartjes zit een oogvlek. Staartje en oogvlek hebben de bedoeling om vijanden te misleiden. Die tekening doet denken aan een kop en vogels hebben de neiging daar te happen om zo de vlinder snel te kunnen doden en te verorberen. De kop zit echter aan de andere kant en de vlinder kan, ook met een flinke hap uit de vleugels, nog prima verder leven en zich voortplanten. Het is raadzaam om goed op te letten want tijgerblauwtjes kunnen nog tot ver in oktober worden gezien. Als er weer een warmtegolf komt, met luchtstromingen vanuit het zuiden, dan zouden er zo maar meer kunnen opduiken in ons land. Maak wel altijd even een foto, desnoods met de telefoon, want een bewijsfoto is voor zo’n zeldzame soort wel gewenst.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Adri Karman, Fred van Herk