Lampides boeticus. Tijgerblauwtje

Tijgerblauwtje in Amersfoort

De Vlinderstichting
4-FEB-2019 - Het tijgerblauwtje wordt in Nederland zeer zelden gezien. En al helemaal niet in de winter! Toch werd er op 24 januari een tijgerblauwtje gezien in Amersfoort.

"Moet je zien wat in ons huis zit! Niet te vangen. Maar zal het niet lang maken." Dat schreef Carla Greefhorst op 24 januari op de Facebookpagina van De Vlinderstichting. Op de foto staat een tijgerblauwtje, een vlinder die in Nederland en België maar zelden wordt gezien. En ook de timing is op z'n zachtst gezegd bijzonder: deze vlindersoort overwintert als rups, en zou er nu dus helemaal niet moeten zijn.

Een tijgerblauwtje in januari; een unieke waarneming!

Zeer zeldzaam

Het tijgerblauwtje in Amersfoort is waarschijnlijk meegelift met peultjes of sperziebonenTijgerblauwtjes komen in de gematigde streken over de hele wereld voor, maar worden in Nederland en België slechts zeer zelden als trekvlinder aangetroffen.

Meegelift

Waarschijnlijk is dit tijgerblauwtje dan ook niet op eigen kracht naar Nederland gekomen. De kans is groot dat hij is meegelift uit Zuid-Europa of uit Afrika: op peulvruchten zoals sperzieboontjes of peultjes. De rups leeft namelijk binnen in de peul en overwintert daar ook. 

In de war

Eenmaal in een warme woonkamer raakt de natuur in de war: door de hoge temperatuur denkt de rups dat het zomer is en verpopt zich. Enkele dagen later vliegt er dan een prachtige blauwe vlinder rond. Dit gebeurt vaker. In ons land zijn er vaker meerdere meldingen van tijgerblauwtjes in woonkamers en supermarkten.

In 2001 en 2006 zijn er relatief veel tijgerblauwtjes in ons land gezien. Daarna wordt het tijgerblauwtje bijna jaarlijks gezien, in sommige jaren met vijf tot tien exemplaren per jaar. In Europa komt het tijgerblauwtje vooral voor in het gebied rondom de Middellandse Zee, maar ook in Midden-Frankrijk en Zwitserland. In België, Duitsland en Groot-Brittannië wordt hij alleen als 'zwerver' gevonden.

Tekst: Ineke Radstaat, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling; Carla Greefhorst