#stoepplantjes bij de Koppelpoort

Botanisch stoepkrijten in Amersfoort

FLORON
28-MEI-2020 - ‘Botanisch stoepkrijten’ verovert de hele wereld via de sociale media, mede dankzij het coronavirus. Binnen enkele weken na de start in Engeland zijn plantenliefhebbers in allerlei landen bezig om trottoirs af te speuren, terwijl ze met stoepkrijt de namen naast stoepplantjes schrijven. Zo kunnen wandelaars heel gemakkelijk hun plantenkennis bijspijkeren.

In Nederland is stoepkrijten een legale bezigheid, maar in Engeland is dit officieel verboden en staat er een flinke boete op. Toch is de rage van ‘botanical chalking’ begonnen in Engeland en Frankrijk. Floristen uit andere landen hebben dit via de sociale media opgepikt en via Instagram, Twitter en Facebook infecteren zij weer nieuwe plantenliefhebbers. 

#stoepplantjes

Taxus bij de Monnikendam

Het is vast niet toevallig dat het botanisch stoepkrijten nu is gestart. Momenteel hebben meer mensen tijd om te wandelen in hun eigen stad of dorp, terwijl natuurgidsen even geen enkele excursie kunnen geven. Daarom willen wij alle plantenliefhebbers oproepen om juist nu in hun eigen stad of dorp mee te doen.

Schrijf in iedere straat bij één of twee plantjes de naam op en deel daarna foto’s via de sociale media (met #stoepplantjes). Zoals we kinderen hebben uitgedaagd om straten af te speuren naar beertjes, zo kunnen we alle natuurliefhebbers uitdagen om in hun eigen buurt naar leuke straatplantjes te zoeken.

Iedereen kan meedoen aan deze stroepkrijtactie. Zelfs als je alleen Madeliefje, Hertshoornweegbree en Muurleeuwenbek kunt benoemen, kun je in je eigen woonomgeving aan de slag. 

Stadsflora

Stoepplantjes bij de Amersfoortse kei

Botanische stoepkrijters kunnen hun plantenkennis bijspijkeren met het spiksplinternieuwe boek van Ton Denters, getiteld ‘Stadsflora van de lage landen’, waarin maar liefst achthonderd stadsplanten worden geportretteerd. Denters beschrijft in zijn boek de typische stadsflora van zesentwintig verschillende steden, compleet met routebeschrijvingen.

Een groep plantenliefhebbers van IVN en KNNV Amersfoort grijpt de verschijning van dit nieuwe stadsplantenboek aan om vooral langs de beschreven route aan de slag te gaan met ‘botanisch stoepkrijten’. De Keistad biedt genoeg bijzondere stadsplanten: op de oude stadsmuur groeien Muurleeuwenbekken met spierwitte bloemen, pal naast plantjes met de normale paarse bloemkleur. Rond de Koppelpoort floreert Klein glaskruid, dat zijn naam dankt aan het gebruik om met bladeren glas op te poetsen.

Naast de sokkel van de Amersfoortse kei groeit Straatgras en Liggend vetmuur, deze algemene stoepplantjes worden nu eveneens met stoepkrijt gemarkeerd. Datzelfde geldt voor Hertshoornweegbree, die tegenwoordig in de Keistad net zo algemeen is als Smalle en Grote weegbree. Dankzij het gepekel van de straten in vorstperioden is dit zouttolerante plantje tegenwoordig in vrijwel iedere straat te vinden. 

Laat je inspireren 

  • Ook in andere Nederlandse steden, waaronder Haarlem, Rotterdam en Deventer, zijn botanische stoepkrijters actief.
  • De Hortus in Leiden maakt een educatieve website over stoepplantjes (@hortusleiden #stoepplantjes).
  • Ton Denters deelt zijn kennis over stadsplanten via Twitter (@urbane_natuur).
  • IVN Amersfoort portretteert iedere dag een typische stadsplant via Instagram (@keesdeheer57). 

Tekst: Kees de Heer, IVN Amersfoort & Leonie Tijsma, Floron
Foto’s: Kees de Heer