Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht…

Sovon Vogelonderzoek Nederland
9-OKT-2015 - Verse, dode vogels kunnen onderzocht worden op ziektes zoals vogelgriep en het geel door het Dutch Wildlife Health Centre. Na melding op de Sovon-site wordt er contact opgenomen.

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Verse, dode vogels kunnen onderzocht worden op ziektes zoals vogelgriep en het geel door het Dutch Wildlife Health Centre. Na melding op de Sovon-site wordt er contact opgenomen.

Vandaag was ik op weg naar de trektelpost Eltenberg. Bij Zevenaar, wachtend op het groene verkeerslicht, ontdekte ik een dood vogeltje op de rijbaan naast me. Ik meende er een tapuit in te herkennen. Snel uitgestapt, de vogel opgeraapt en vlot doorgereden, want het licht sprong op groen. Het had er alle schijn van dat de onfortuinlijke vogel in botsing was gekomen met een andere weggebruiker. De nek leek gebroken, maar met uitzondering van de uitpuilende ogen en een gebroken pootje was de vogel van buiten gaaf. Het ging om een dit jaar geboren tapuit.

Jonge tapuit, verkeersslachtoffer (foto: Jan Schoppers)

Meld dode vogels voor onderzoek
We hebben natuurlijk liever vogels in de lucht en in het veld. We bekijken ze met bewondering en tellen ze met liefde. Maar ook dode vogels leveren zinvolle informatie op. Ze worden vaak niet gevonden, maar zoals het spreekwoord aangeeft: liever een beetje dan helemaal niets. Als vogels dood gaan (en nog niet door andere fauna worden verorberd) dan vragen wij waarnemers om vondsten door te geven. Want het is belangrijk om te weten wat de doodsoorzaken zijn.

Onderzoek aan dode vogels
Dode vogels kunnen onderzocht worden op ziektes zoals vogelgriep en het geel. Het meest bruikbaar is een verse vogel (niet in de diepvries stoppen). Een melding op de pagina Vogel- en zoogdiersterfte op de website van Sovon volstaat. We werken samen met het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), dat het onderzoek uitvoert. Hier bekijkt men dagelijks de doorgegeven meldingen. Instructies staan op de vogelsterftekaart.
Een uur na mijn eigen melding werd ik gebeld door een medewerkster van DWHC: de tapuit wordt morgenmiddag opgehaald. Meer informatie is ook te vinden in de laatste Sovon-Nieuws op pagina 9.

Tekst & foto: Jan Schoppers, Sovon Vogelonderzoek Nederland