Strix aluco. Bosuil pullus

Webcam-bosuilen onderzocht door vrijwilligers Beleef de Lente

Vogelbescherming Nederland
8-MRT-2016 - De populaire webcams van Beleef de Lente zijn natuurlijk fantastisch om naar te kijken. Maar ze leveren soms zelfs zeer boeiende inzichten op. Het is een nieuwe manier van vogelonderzoek, mogelijk gemaakt door honderden trouwe en fanatieke kijkers. Doordat de vogels dag én nacht bespied kunnen worden (en dat gebeurt ook!) worden mooie ontdekkingen gedaan.

Vorig jaar volgden tal van fans hun favoriete vogel. Bij de bosuil groeide dat uit tot een waar onderzoek. De resultaten daarvan werden door Leo Ballering (bosuil-blogger) en Renée Demmenie (vrijwilligster) van Beleef de Lente uitgewerkt in een (pdf; 0,5 MB).

Bosuil Beleef de LenteIn nauwkeurige grafieken wordt weergegeven welke prooien, WAMmen, WOMmen of andere mysterieuze prooien, aan de jongen worden gevoerd. En dan blijkt (wat we natuurlijk al wel een beetje wisten) dat 88% van de prooien tussen 22.00 en 06:00 uur wordt aangesleept. Kijk, zó precies wisten we dat nog niet en dat is toch leuk om te weten. Hoe het zit met die WAMmen en WOMmen? Dat zijn WAre Muizen en WOelMuizen. Twee hoofgroepen van muizensoorten die via de webcams onderscheiden konden worden. Een uitgebreide uitleg over de soorten en de aantallen leest u natuurlijk in het uitgebreide onderzoeksverslag. Daarin leest u ook dat bosuilen meer eten dan alleen muizen: ook vogels, kikkers, salamanders en zelfs een hazelworm werden verschalkt door de bestudeerde uilen.

Al met al is het (pdf; 0,5 MB) een erg lezenswaardig werk geworden dat met duidelijke grafieken en illustraties een prachtig beeld geeft van het leven van de bosuilen van Beleef de Lente.

Tekst: Lars Soerink, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Martin Mollet, Saxifraga (leadfoto: jonge bosuilen); Vogelbescherming Nederland