bijeneter met prooi

Minstens zeven broedparen Bijeneters in 2016

Sovon Vogelonderzoek Nederland
13-AUG-2016 - Sinds een jaar of tien worden we vrijwel jaarlijks verwend met broedende Bijeneters in ons land. Het vorige jaar, 2015, betekende een record met 12 broedparen, waarvan de meeste succesvol waren. Hoe stond het ervoor in 2016?

Dat ontlenen we aan het verslag van de Werkgroep Bijeneters Nederland, die het reilen en zeilen van dit exotisch juweeltje nauwlettend volgt. De weersomstandigheden zaten dit jaar niet mee. Regengebieden ten zuiden van ons land blokkeerden mogelijk verplaatsingen richting ons land. Bizarre neerslaghoeveelheden in juni in Zuidoost-Nederland, dat garant staat voor relatief veel bijeneterbroedgevallen, maakten het er niet beter op.

Minstens zeven broedgevallen

Een evenaring van topjaar 2015 zat er daarom dit jaar niet in. Maar met minstens zeven broedgevallen mogen we dik tevreden zijn. Ze werden vastgesteld op twee locaties in Limburg en één elders in het land. Net over de Limburgse grens werden in zandgroeves nog eens twee of drie paren aangetroffen. Op de website van de werkgroep is het volledige verslag te lezen.

Tekst: Werkgroep Bijeneters Nederland & Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Harvey van Diek