Grauwe Kiekendief

Grauwe Kiekendief: dé ‘Soort van Groningen’

Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels
1-DEC-2016 - De Grauwe Kiekendief is door de provincie benoemd tot de ‘Soort van Groningen’. Leerlingen van Groningse basisscholen kozen op 18 november voor deze zeldzame roofvogel. Tijdens een eerdere publieksstemming verwierf deze Groningse gast van de tien genomineerde soorten ook al de meeste stemmen. Vol overtuiging kan de provincie dan ook zeggen dat de Grauwe Kiekendief de trots van Groningen is.

Wie ‘Grauwe Kiekendief’ zegt, kan niet om Groningen heen. Driekwart van de Nederlandse populatie broedt namelijk in de Groningse akkers. De Grauwe Kiekendief is een zeldzame trekvogel, die in Afrika overwintert. In 1990 was er voor het eerst een paartje in de Groninger akkers te vinden. Bescherming van de nesten (pdf; 0,2 MB) die in landbouwgewassen op de grond worden gebouwd, in combinatie met het aanleggen van voedselgebied (pdf; 0,2 MB) waar zij op Veldmuizen kunnen jagen, resulteerde in een spectaculaire groei van de populatie. Inmiddels zijn er in ons land ongeveer 45 broedpaartjes. Werkgroep Grauwe Kiekendief is actief met het beschermen van de nesten en het doen van onderzoek naar de ecologie van de Grauwe Kiekendief.

De ontwikkeling van het aantal broedparen van de Grauwe Kiekendief in Nederland vanaf 1975 Routes van Grauwe Kiekendieven met satellietzenders van 2005 tot en met 2014

De provincie Groningen geeft de ‘Soort van Groningen’ een prijs van €15.000 mee. Hiervan zullen in 2017 drie satellietzenders worden aangeschaft. Daarmee kunnen drie Groningse Grauwe Kiekendieven gevolgd worden tijdens hun 5.000 kilometer lange trektocht naar Afrika. In 2005 was een Groningse Grauwe Kiekendief de allereerste vogel van Nederland met een satellietzender. Sindsdien heeft Werkgroep Grauwe Kiekendief elk jaar een paar vogels een satellietzender meegegeven, van Engeland tot in Wit-Rusland. Het is echter alweer zes jaar geleden dat een Groningse vogel een satellietzender kreeg. Dankzij de prijs zal Groningen door de Grauwe Kiekendief weer op de kaart worden gezet.

Kinderen uit groep 7 van basisschool ‘Noorderbreedte’ in Delfzijl vertegenwoordigden de Grauwe Kiekendief tijdens de finale. Zij mogen komend broedseizoen aanwezig zijn bij het zenderen van de Grauwe Kiekendieven. Twee van de vogels zullen vernoemd worden naar twee leerlingen. Voor die kinderen en hun klas wordt het spannend naar welk land in Afrika de nieuwe ambassadeur van Groningen zal trekken om te gaan overwinteren. En hopelijk zien zij ‘hun’ vogel dan het volgende broedseizoen terug in de Groningse akkers!

RTV Noord Nieuws: Kiekendief verkozen tot de Soort van Groningen. Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken Staatsieportretten van de drie finalisten voor de Soort van Groningen. Portretten zijn gemaakt door Mieke den Braber

De andere genomineerde soorten waren de Paarse Morgenster, Ruige Dwergvleermuis, Blauwborst, Visdiefje, Bot, Groene Glazenmaker, Steenbraam, Waterspitsmuis en het Vosje. De drie finalisten met de meeste publieksstemmen waren de Groene Glazenmaker, Paarse Morgenster en Grauwe Kiekendief.

Tekst: Madeleine Postma & Oike Vlaanderen, Werkgroep Grauwe Kiekendief
Foto's: Rein Hofman (leadfoto); RTV Noord; Werkgroep Grauwe Kiekendief
Grafiek + kaartje: Werkgroep Grauwe Kiekendief

Dé Soort van Groningen