Capreolus capreolus. Ree

Hond aan de lijn, is voor andere zoogdieren wel zo fijn!

Zoogdiervereniging
13-APR-2017 - Met dit mooie lente weer is het heerlijk om even met de hond te gaan wandelen in de natuur. Loslopende honden hebben daarbij een groot effect op de wilde zoogdieren.

De regel 'Houd uw hond aan de lijn' is er niet voor niets in veel natuurgebieden. Desondanks zijn er veel loslopende honden. De wilde dieren die in het gebied voorkomen, hebben er hinder van. Zeker nu er in deze periode veel jonge dieren worden geboren. In de media verschijnen de laatste tijd dan ook weer regelmatig berichten over doodgebeten of opgejaagde (jonge) reeën en hazen.

Ree

Van eind mei tot begin juni worden de meeste reekalveren geboren. In die periode kan de hinde, als ze nog niet geworpen heeft, minder snel weg rennen. Dit maakt haar extra kwetsbaar. Een opgeschrokken ree kan zich in haar vlucht ernstig verwonden, ook kan haar vlucht tot verkeersongelukken leiden. Ze rent in blinde paniek een drukke weg op of een wildraster in. De kalveren blijven vervolgens alleen achter en verhongeren of worden gevonden door loslopende honden.

Ree

Haas

Hazen kunnen nestjes jongen krijgen van eind januari tot oktober. Dit betekent dat er gedurende een groot aantal maanden van het jaar jonge haasjes zijn. Hazen maken geen holen en de jongen liggen dus open en bloot op de grond. Jonge hazen zijn al vroeg zelfstanding. De moeder laat de jonge hazen, totdat ze een maand oud zijn, nog wel drinken na zonsondergang, maar de rest van de tijd zijn ze alleen. Deze onbewaakte jongen zijn een gemakkelijke prooi voor vrij rondstruinende honden.

Haas

De toegangsregels verschillen per natuurgebied. In sommige delen van natuurgebieden hoeven honden niet altijd aangelijnd te zijn. In andere (natuur)gebieden zijn honden helemaal niet toegestaan of mogen ze er juist loslopen. Daarom is het goed om altijd eerst de regels op de toegangsborden bij de ingang van het gebied te lezen en daar rekening mee te houden.

Tekst: Carli van Mil, Zoogdiervereniging
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga (leadfoto: ree); Martijn van Oene; Margriet Monitizaan