Capreolus capreolus, reekalf

Vijf reekalfjes door drone ontkomen aan maaimachine

Natuurmonumenten
12-JUN-2016 - Een drone met warmtecamera heeft vijf jonge reekalfjes gered in het Twentse natuurgebied Roderveld. Dat gebeurde dinsdagavond toen daar een weiland gemaaid moest worden.

Eenvoudiger

In het maaiseizoen is altijd een piek te zien in de sterfte van reekalfjes en ander wild. Natuurbeschermers proberen dat te voorkomen door gebieden eerst nauwkeurig te controleren op wilde dieren. De drone met warmtebeeldcamera maakt dat een stuk eenvoudiger.

Reddingsactie

De reddingsactie was een samenwerking tussen Natuurmonumenten, de plaatselijke jager, de Wildbeheereenheid Rossum en Wouter Borre van Dronexpert. Levende dieren zijn vanuit de lucht te zien als geel-oranje vlekken in een donkere omgeving. "Een kwestie van goed kijken en dan actie ondernemen", zegt de Bentelose Wouter Borre van Dronexpert, eigenaar van de drone.

Drones

Natuurmonumenten is heel blij met deze toepassing van drones. “Mogelijk zijn ze in de toekomst ook in te zetten bij de bescherming van weidevogels” zegt Hegeman. Drones zijn populair en zorgen helaas ook voor verstoring in natuurgebieden.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Drone speurt naar reekalfjes in het gras (film: DRONExpert Netherlands)

"Eenmaal opgespoord worden de dieren voorzichtig opgepakt. Om te voorkomen dat ze naar mensen gaan ruiken, worden ze in gras gewikkeld. We leggen ze vervolgens in de bosrand. Dan gaan ze piepen en vliegen de ouderen d’r op een draf naartoe’ , aldus boswachter Bertus Hegeman.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga
Film: DRONExpert Netherlands