distelvinder -primair

Zonovergoten vlinderweekend

De Vlinderstichting
16-OKT-2017 - Het was genieten afgelopen weekend! Terrasjes zaten vol, braderieën en markten hadden een topopkomst, en zelfs de openluchtzwembaden hadden over klandizie niet te klagen. Ook vlinderliefhebbers konden hun hart ophalen: er waren nog veel vlinders te zien met het warme en zonnige weer. Er werden wel twintig verschillende soorten gemeld.

Dagpauwoog is het afgelopen weekend het meest gemeldWat een begin van de herfstvakantie! Het zonnige en warme weer lokte veel mensen naar buiten, en ze werden beloond met veel vlinders. Er zijn nog zo’n twintig soorten dagvlinders te zien zo laat in het jaar, en deze zijn afgelopen weekend allemaal gemeld via de invoerportalen Waarneming, Telmee en andere. De nummer 1 was de dagpauwoog, die erg veel werd gezien. De winnaar van de tuinvlindertelling begin augustus, de atalanta, was tweede, maar werd op de hielen gezeten door het klein koolwitje. Deze leek dit jaar al weg te zijn, maar dit weekend waren ze toch nog talrijk. Veel exemplaren waren erg vers zodat het lijkt alsof ze toch nog een extra generatie hebben. Voor deze vlinders moet vanaf nu wel alles meezitten. Omdat klein koolwitjes als pop overwinteren, moeten de vlinders die nu vliegen opschieten met eitjes leggen, zodat de rupsen nog voldoende tijd hebben om te verpoppen.

Het is de vraag of uit deze parende klein koolwitjes nog voor de eerste forse nachtvorst poppen zullen zijn voortgekomenHet bont zandoogje is ook weer veel gemeld. Dit zandoogje is de afgelopen twintig jaar sterk uitgebreid en wordt nu over het hele land gezien. Totdat de eerste flinke nachtvorsten optreden, kunnen we nog genieten van deze felle vlindertjes. De mannetjes bezetten een territorium, bijvoorbeeld in dat hoekje achterin uw tuin, en verdedigen dat fanatiek tegen andere mannetjes. Ook andere binnendringers achtervolgen en verjagen ze fel. Vrouwtjes daarentegen, zijn er van harte welkom. De kleine vuurvlinder is ook nog regelmatig gezien en dat is logisch, want deze soort heeft altijd een derde generatie in september en oktober. Dat de kleine vos toch nog op de achtste plaats is gekomen is verrassend: deze soort is de laatste maanden maar erg weinig gezien. Deze overwinteraar lijkt dus toch nog wat te zijn opgekomen. Het is afwachten hoe ze de winter overleven en we zijn benieuwd naar de vlinders komend voorjaar.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: distelvlinder op herfstaster)