Pimpelmees spiegelbeeld

Voorkom dat vogels met ramen ‘vechten’

Vogelbescherming Nederland
3-APR-2018 - Het is weer de tijd van de raamgevechten. Dagenlang kunnen vogels ermee doorgaan: tegen het raam tikken en fladderen. Van de vroege ochtend tot de late avond. Om gek van te worden. Waarom doen vogels dit en kan het kwaad?

‘Laat mij erin, laat mij erin’, zegt het roodborstje in het kinderliedje. Maar als vogels tegen een raam tikken willen ze echt niet naar binnen. Sommige mensen denken dat ze bedelen, maar ze willen ook geen eten. Het enige wat ze willen is die rotvogel verjagen die daar in hun territorium zit.

Onherkenbaar spiegelbeeld

Roodborst met spiegelbeeld

Het is moeilijk voor te stellen, maar vogels herkennen hun eigen spiegelbeeld niet. Ze snappen niet dat ze zichzelf zien in een raam of spiegel en denken dat hun reflectie een andere vogel is. En in het broedseizoen is een andere vogel al snel een indringer in hun territorium. Die moet weg.

Totaal uitgeput

Het broedseizoen is dan ook de periode waarin veel soorten vogels los kunnen gaan op het raam. Ze proberen die vreemde spiegelvogel te imponeren en te verjagen en soms komt het tot heuse gevechten. Die kunnen zo lang en hevig doorgaan, dat de vogel totaal uitgeput raakt en helemaal niet toekomt aan zijn belangrijkste taak: jongen grootkrijgen.

Wat kunt u doen?

De raamtikker heeft dus stress en het is ook nog eens onrustig voor u. Stop dit gedrag daarom door tijdelijk wat tegen de buitenkant van het raam te plakken, zodat het niet meer spiegelt. Het maakt niet uit wat, maar een tip is: doorschijnend, zelfklevend huishoudfolie. Vaak breekt het de spiegeling genoeg, is gemakkelijk te plaatsen en laat nog wel licht door.

De ekster herkent zichzelf wél

Notoire raamvechters zijn roodborsten en mezen, maar ook scholeksters en zwanen. Eigenlijk alle territoriale vogels met ramen of spiegels in de buurt kunnen er slachtoffer van worden. De enige vogel die u nooit met zijn eigen spiegelbeeld in de weer zult zien, is de ekster. Wonderlijk genoeg kan deze vogel zijn eigen spiegelbeeld wél herkennen.

Eksters herkennen zichzelf wel

Spiegelproef

Onderzoekers weten dat de ekster zichzelf in een spiegel herkent dankzij de spiegelproef. Bij deze proef krijgen dieren een sticker op hun hoofd en worden voor een spiegel gezet. Als ze de sticker proberen weg te krijgen van hun eigen hoofd, hebben ze gesnapt dat ze zichzelf zien. Mensen kunnen dit rond hun tweede levensjaar. Mensapen, sommige dolfijnen en Aziatische olifanten doorstaan de proef, maar ook eksters staan dus in dit korte rijtje! Wat een opmerkelijke vogels zijn het toch.

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Jan Ooms (pimpelmees); Ria Biegelaar; Jelle de Jong