Vogelweek

Huiszwaluw staat centraal in Nationale Vogelweek

Vogelbescherming Nederland
8-MEI-2018 - De huiszwaluwen zijn teruggekeerd uit Afrika en begonnen met de bouw van hun nesten. Daardoor zijn ze de komende weken prachtig van dichtbij te bekijken. Ze vliegen af en aan met propjes modder en metselen hun nesten vakkundig aan huizen vast. In de Nationale Vogelweek, die komende zaterdag begint en duurt tot en met 21 mei, is er extra veel aandacht voor de huiszwaluw.

Sinds 1970 is het aantal broedende huiszwaluwen in Nederland afgenomen van 450.000 naar circa 75.000. De huiszwaluw staat dan ook op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Daarom hebben Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland 2018 uitgeroepen tot het Jaar van de Huiszwaluw. We willen graag weten waarom het zo slecht gaat met de Delichon urbicum (Latijnse vogelnaam), zodat we onze huiszwaluwen beter kunnen helpen. Ook willen we deze prachtige en gezellige vogels breder onder de aandacht brengen bij mensen die de huiszwaluw nog niet kennen. Daarom staat de huiszwaluw centraal in de Nationale Vogelweek (12 tot en met 21 mei). Want wie eenmaal oog heeft voor deze fijnzinnige luchtacrobaat en vrijmetselaar raakt gegarandeerd verknocht aan deze huisvriend.

Stormloop op excursies

De Nationale Vogelweek wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Dat vogels kijken steeds populairder wordt, is dit jaar duidelijk te merken. Er ontstond een ware stormloop op de Vogelweekexcursies en vrijwel alle excursies op www.vogelweek.nl waren in een mum van tijd volgeboekt. Er zijn nog wel een paar plekken vrij op leuke excursies, maar het is echt goed zoeken (op het eind van dit artikel tippen we nog een paar leuke excursies waar nog wel plekken vrij zijn). Ook de speciale huiszwaluwexcursies zitten allemaal vol. Maar daar hebben we iets op gevonden.

Huiszwaluwen zelf zoeken en bekijken

Nest van een huiszwaluw in aanbouwHuiszwaluwen zijn namelijk gemakkelijk zelf te ontdekken en te bekijken. Als je tenminste weet waar huiszwaluwkolonies te vinden zijn. Op de website van Vogelbescherming Nederland hebben we daarom de twaalf mooiste huiszwaluwplekken van het land verzameld. In elke provincie één locatie waar zich een grote kolonie met huiszwaluwnesten bevindt. Het zijn allemaal kolonies die vanaf de openbare weg te zien zijn, dus niet aan particuliere huizen. En dan kan je mooi zien hoe kunstig ze hun nesten fabriceren van meer dan duizend balletjes modder, hoe ze modder bij elkaar stelen, hoe sierlijk ze in en uitvliegen of per dag meer dan 9.000 insecten vangen. Later in het seizoen is het leuk om te zien hoe de jonkies over de rand van het nest hangen en bedelen om voedsel.

Vrije plekken in de Nationale Vogelweek

Zoals gezegd, veel excursies zijn dit jaar al volgeboekt. Maar er zijn her en der nog wel wat leuke gratis activiteiten te vinden. Zoals een mooie fietsexcursie rondom Oss, Zevenaar of Deventer. Een prachtige lezing over ijsvogels door ijsvogelexpert Jelle Harder. Een overrompelende wandeling bij het wad (duizenden vogels in prachtkleed) bij Den Oever of op zoek naar de zeearend bij het Zuidlaardermeer. Op zoek naar stadsvogels kun je in Varsseveld, Tubbergen of Heerlen. Of je gaat vogels kijken op de golfbaan bij Nieuwerkerk aan de IJssel of bij een weidevogelboer tussen Heerenveen en Drachten. We hebben alle excursies waar nog plekken vrij zijn hier bij elkaar gezet. Of zoek zelf op www.vogelweek.nl.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto’s: Barend van Gemerden; Jelle de Jong