Lumentuin GrowApp droogte

GrowApp brengt effect droogte op natuur in beeld

De Natuurkalender, GLOBE Nederland, Wageningen University
22-JUL-2018 - De extreme hitte en droogte van de afgelopen maanden worden steeds zichtbaarder in de natuur. De time-lapse video’s in dit bericht, gemaakt met de GrowApp, brengen goed in beeld hoe Nederland verdroogt. De verschillen met vorig jaar worden steeds duidelijker. Help ook mee het effect van deze historische droogte in jouw omgeving vast te leggen door regelmatig een foto met de GrowApp te maken.

In het voorjaar van 2017 gingen we met het GLOBE-programma en De Natuurkalender van start met de GrowApp. Met de GrowApp kun je eenvoudig time-lapse video’s maken van de continue seizoensveranderingen van planten en bomen in je eigen omgeving. De GrowApp helpt je om vanaf precies dezelfde plaats in dezelfde richting een foto te maken van de planten in je tuin, de bomen in je straat, een landbouwveld of van een natuurgebied. Hoe frequenter je een foto toevoegt, hoe mooier de serie wordt.

Extreme weersomstandigheden

Nu we ruim een jaar onderweg zijn met de GrowApp wordt het mogelijk om de invloed van de extreme hitte en droogte van de afgelopen maanden op de natuur in beeld te brengen. In 2017 hadden we tot half juni ook te maken met zeer droge omstandigheden maar daarna stabiliseerde het neerslagtekort zich op zo’n 150 millimeter. Het neerslagtekort is momenteel al opgelopen tot zo’n 240 millimeter en loopt de komende twee weken naar verwachting verder op tot 276 millimeter waarmee we boven het droogste jaar tot nu toe komen, 1976. De gemiddelde temperatuur van 1 april tot eind juli gaat uitkomen op 16,6 graden Celsius. Dat is 3,4 graden boven het gemiddelde en zelfs een hele graad hoger dan 2006, het recordjaar tot nu toe.

Atlasgebouw van Wageningen University

Beekje voor Atlasgebouw Wageningen University

Berk in Lumentuin Wageningen University

Weiland

Bosrand met weiland

Rhododendron in tuin

Forumgebouw Wageningen University

Natuurtuin Lumengebouw Wageningen University

Akkers

Speelpark voor CNS Basisschool De Vlinderboom

Weiland met berenklauw

Help ook het effect van droogte op natuur in beeld vast te leggen

Bij deze extreme weersomstandigheden is het extra interessant om met de GrowApp time-lapse video’s te maken en zo een mooie verzameling referentiebeelden bijeen te brengen waar we in de komende jaren mooie vergelijkingen kunnen maken.

Meer informatie

Als je de GrowApp nog niet op je telefoon hebt staan kun je hem via onderstaande links downloaden.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De NatuurkalenderWageningen University, GLOBE Nederland
Foto’s: Arnold van Vliet en GrowApp