Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 1 van 45 - 450 Resultaten

Tekenbeet

De recente warme droge week zorgde voor een flinke toename in het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl. Het percentage van de mensen die wekelijks aangeven of ze wel of niet gebeten zijn steeg naar 24 procent. De grote..


Lees verder 8 juli 2024   2 wkn oud
Hand op mos

De natuur staat wereldwijd onder grote druk terwijl onze samenleving heel afhankelijk is van de vele diensten die de natuur biedt. De huidige en toekomstige wereldwijde economische gevolgen van natuurverlies zijn grotendeels..


Lees verder 2 juli 2024   3 wkn oud
Muggenlarven in bakje met water

Recordwarm en extreem nat. Het voorjaar verloopt optimaal voor de ontwikkeling van muggen. De overwinterende muggen zijn waarschijnlijk zeer vroeg begonnen met het leggen van eitjes. De eerste lichting muggen kwam zo’n 1,5 week..


Lees verder 4 juni 2024   1 maand oud
Begin vruchtvorming witte paardenkastanje op 10 mei 2024 in Wageningen

Bloei en bladontplooiing begonnen gemiddeld een maand eerder dan wat vijftig jaar geleden normaal was. Niet eerder begon het voorjaar zo vroeg door de recordhoge temperaturen. In april dreigde massale vorstschade. Een nieuw..


Lees verder 12 mei 2024   2 mnd oud
muurleeuwenbek

Wie denkt dat stadsnatuur weinig voorstelt, moet op 25 mei naar Wageningen komen. Daar organiseren Wageningen University & Research (WUR), gemeente Wageningen, KNNV en Stadslab Wageningen een Biodiversity Challenge voor jong en..


Lees verder 11 mei 2024   2 mnd oud
Timmerboktor mannetje (boven) en vrouwtje (onder) op een dennenstam.

De aanwezigheid van dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit. Door veranderend bosbeheer neemt de hoeveelheid dood hout in bossen na decennia van schaarste weer sterk toe. Hier reageren doodhoutkevers als de timmerboktor..


Lees verder 26 april 2024   3 mnd oud
Blauwe glazenmaker

Honderden vrijwilligers vingen vorig jaar weer waterdiertjes in allerlei wateren en keken of er volwassen echte libellen en waterjuffers rondvlogen. Volwassen waterjuffers werden vaker gezien bij wateren waarin hun larven leven..


Lees verder 19 maart 2024   4 mnd oud
Berk komt al in bloei op 16 maart 2024

De uitzonderlijk hoge temperatuur in februari en maart zorgt voor een zeer vroege bloei van de berk. De eerste berken zijn al in bloei gezien. Met de verwachte aanhoudend zeer hoge temperatuur zou de berkenpollenconcentratie in de..


Lees verder 17 maart 2024   4 mnd oud
Berk bladontwikkeling met GrowApp vastgelegd

Het voorjaar van 2024 begint extreem vroeg. Om de ontwikkeling van dit bijzondere voorjaar goed in beeld vast te leggen organiseren Wageningen University en Stichting GLOBE Nederland de GrowApp timelapsecompetitie. De persoon die..


Lees verder 10 maart 2024   4 mnd oud
Vrouwtjesteek met natuurlijke achtergrond

Februari was recordwarm. Door de hoge temperaturen zijn ook teken actief geworden. Van de mensen die wekelijks via Tekenradar.nl doorgeven of ze een tekenbeet hebben opgelopen, liep 2 tot 3 procent een tekenbeet op. Er zijn ook al..


Lees verder 1 maart 2024   4 mnd oud

Archief