Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 1 van 44 - 440 Resultaten

Trekkende kraanvogels

Het uitzonderlijk warme weer deze februarimaand heeft zichtbaar invloed op de natuur. Ook kraanvogels worden getriggerd door het vroege voorjaarsweer. Vorige week was er daardoor al een eerste grote piek te zien in de..


Lees verder 20 februari 2024   5 dgn oud
Gele kornoelje

Gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje, krokus. Ze bloeien al volop. In vergelijking met 50 jaar geleden begint de bloei gemiddeld een maand eerder. Ook de elzen zijn de afgelopen dagen op grote schaal in bloei..


Lees verder 11 februari 2024   2 wkn oud
Paddentrek gewone pad

Een nieuwe studie laat zien dat de gewone pad in warme winters sneller door zijn energiereserves heen is. Hoge temperaturen in de winter maken padden ook kwetsbaarder voor plotseling invallende vorst. De steeds warmere winters..


Lees verder 5 februari 2024   3 wkn oud
Vispassage (eenmalig exclusief WMR)

Vispassages blijken voor 35 van 38 onderzochte inheemse vissoorten van belang om hindernissen zoals stuwen en dammen in beken en rivieren te passeren. Dat blijkt uit een publicatie van Wageningen University & Research in het..


Lees verder 29 januari 2024   4 wkn oud
Onderzoek grote trekvissen bij Haringvlietsluizen (exclusief eenmalig WUR)

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken samen met Rijkswaterstaat hoe grote trekvissen zoals zeeforel, Atlantische zalm, zeeprik en Noordzeehouting de Haringvlietsluizen kunnen passeren. In oktober en..


Lees verder 1 november 2023   3 mnd oud
Moseik campus Wageningen University & Research op 31-10-2017 en 28-10-2023

Door de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst is de timing van bladverkleuring en bladval sterk vertraagd. In vergelijking met zestig jaar geleden, is de herfst gemiddeld twee tot drie weken later. En..


Lees verder 30 oktober 2023   3 mnd oud
Koeien in een stal

Recente publicaties over de verspreiding en depositie van stikstof in relatie tot de afstand van de bron van emissie kregen veel media-aandacht en gaven aanleiding om het huidige stikstofbeleid ter discussie te stellen. Nieuwe..


Lees verder 5 oktober 2023   4 mnd oud
Tweede Kamer

Stelling: de natuur profiteert als politiek en beleid beter op de hoogte zijn van beleidsrelevante nieuwe natuurinformatie. Geef uw mening op diverse stellingen in onze natuurbeleidsenquête. We inventariseren ook uw mening over de..


Lees verder 15 september 2023   5 mnd oud
Herfstkleuring en bladval van een zomereik in de Lumentuin in Wageningen

De septembertemperatuur is voor veel boomsoorten bepalend voor hoe vroeg of laat de herfstkleuring begint. Maar welke invloed heeft het bijzondere weer eerder dit jaar gehad? Help het verloop van bladverkleuring deze herfst vast..


Lees verder 8 september 2023   5 mnd oud
Gras in bloei

De komende dagen wordt het heet met maximumtemperaturen rond de 30 graden Celsius. Daardoor stijgt de ozonconcentratie sterk. Hitte en slechte luchtkwaliteit zijn al niet goed voor de gezondheid maar met hoge..


Lees verder 10 juni 2023   8 mnd oud

Archief