Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 1 van 43 - 430 Resultaten

Grote vossenstaart in bloei

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware periode aan. Tussen 24 mei en begin juli worden de hoogste graspollenconcentraties verwacht. Door het warme en vooral zeer vochtige weer tot nu toe staan de grassen er goed..


Lees verder 18 mei 2023   1 week oud
Appel volle bloei

Zo’n anderhalve week loopt de natuur momenteel voor op het gemiddelde van 50 jaar geleden. Dat zal veel mensen verbazen omdat de temperatuur in april ‘tegenviel’. De voorsprong in de natuur is ten opzichte van de situatie eind..


Lees verder 2 mei 2023   3 wkn oud
Teek

In 2022 werden een derde minder tekenbeten gemeld dan in de voorgaande jaren. Om dit soort verschillen beter te kunnen uitleggen, zijn onderzoekers van de WUR en het RIVM een groot onderzoek gestart via Tekenradar.nl. Zo krijgen..


Lees verder 17 april 2023   1 maand oud
Foto van de grote kleine vis, licht beschadigd. Relatief kleine individuen raken beschadigd tussen de grote hoeveelheden veel grotere vissen.

Hij is vijf centimeter lang, maar wel groter dan al zijn verwanten: de Microichthys grandis, letterlijk ‘grote kleine vis’. Onderzoekers van het Naturkundemuseum Stuttgart (SMNS) en Wageningen Marine Research (WMR) ontdekten deze..


Lees verder 13 april 2023   1 maand oud
Frater Willibrordus Prijs Fenolijn

Met een beschrijving van late gierzwaluwen heeft dichter en schrijver Diet Groothuis de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het..


Lees verder 2 april 2023   1 maand oud
Berk in bloei

De berken en essen komen in bloei waardoor miljoenen mensen hooikoorts krijgen. Deze en andere boomsoorten die allergeen pollen produceren, worden vaak in grote aantallen in de leefomgeving aangeplant. Vanaf vandaag is een..


Lees verder 29 maart 2023   1 maand oud
Hemidactylus frenatus. Tjitjak

In 2022 zijn twee nieuwe niet-inheemse reptielsoorten gevonden op Sint Eustatius. Het gaat om de underwoods brilteju en de tjitjak. Beide diersoorten hebben zich waarschijnlijk recent op het eiland gevestigd. De afgelopen jaren..


Lees verder 25 februari 2023   3 mnd oud
Forsythia in bloei 22 february 2023

Door de zeer warme winter is de biologische lente in feite al begonnen. Forsythia’s, klein hoefblad en speenkruid komen op steeds meer plekken in bloei. Een maand eerder dan 50 jaar geleden. Inmiddels brengen vrijwilligers al 22..


Lees verder 23 februari 2023   3 mnd oud
Hazelaar bloei 24 december 2022

We sluiten het bijzondere weerjaar spectaculair af met gemiddelde dagtemperaturen die horen bij eind april, begin mei. Het activeert de natuur. Al voor de kerstdagen strekten de eerste katjes van hazelaars en elzen zich dusdanig..


Lees verder 30 december 2022   4 mnd oud
Zebravinken in de Australische outback, bijgesneden

Wilde zebravinken in Australië zingen meer in groepen naarmate meer vogels in de populatie broeden. Ook de zang varieert in verschillende stadia van het broeden en trekt soortgenoten aan. Een mogelijke verklaring voor dit..


Lees verder 21 december 2022   5 mnd oud

Archief