Cornelis Simjouw, beheerteam Natuurmonumenten

Groene Held: Cornelis Simjouw

Provincie Noord-Brabant
24-OKT-2018 - In Noord-Brabant zijn enorm veel vrijwilligers actief in en voor de natuur. Deze ‘Groene Helden’ dragen bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Via persoonlijke portretten zet de provincie een aantal van hen in het zonnetje. Zo inspireert en informeert de provincie anderen over Brabantse natuur. Deze week: Cornelis Simjouw.

Cornelis Simjouw (70) woont in Halsteren (gemeente Bergen op Zoom), maar stuurt in het werkgebied Ossendrecht (Grote en Kleine Meer) het beheerteam van Natuurmonumenten aan. Daarnaast is hij lid van het informatieteam van Natuurmonumenten. Dit team begeleidt deelnemers tijdens onder andere de Brabantse Waldag en Open Monumentendag.

Op jonge leeftijd struinde hij dagelijks door het Mastbos bij Breda. Als jong volwassene reed hij drie jaar lang dwars door Afrika en daar is de liefde voor de natuur extra versterkt. Cornelis wilde vanuit een drukke full time baan in de techniek, na zijn pensionering, iets volkomen anders gaan doen. Hij bleef al die jaren goed in conditie door twee keer per week te gaan hardlopen. Die fitheid straalt hij zichtbaar uit.

Beheerwerk

Samen met acht vrijwilligers, allen gepensioneerd, doet Cornelis onder meer beheerwerk in natuurgebied de Groote Meer. “Dan gaan we in opdracht van, op dit moment, twee boswachters de bossen in. Via een planningslijst voeren we het werk uit dat de boswachter nodig acht. Het grotere werk wordt overigens gedaan door aannemers. Als je in de bossen werkt, hoef je in ieder geval niet meer naar de sportschool. Jonge dennenboompjes wegzagen om de heide de ruimte te geven. Of primussen verwijderen. Die laatste is een taaie exoot die hier niet thuishoort. We houden de wandelpaden bij en zorgen dat het gras ernaast niet te hoog wordt om last van teken, die inmiddels overal veel voorkomen, te beperken.”

Peter en de Wolf

“Een tijdje geleden hebben we met het informatieteam (20 mensen) een concert georganiseerd in de loods van het informatiepunt. Het regio-orkest West-Brabant speelde voor kinderen onder meer het verhaal van Peter en de Wolf van Prokofjev. Daar kwamen wel 150 mensen op af die nauwelijks in de loods pasten, omdat het orkest zelf veel ruimte in beslag nam. Het concert werd gekoppeld aan een aantal activiteiten in het natuurgebied voor kinderen en volwassenen. Door het hele jaar hebben we verschillende activiteiten die we gebundeld hebben op een kalender.”

Neus aan neus

Twee keer per maand voert Cornelis een waterpeiling uit in de Noordpolder. Dat gebied ging op de schop om er de natuur te laten terugkeren. Boeren die er land pachtten moesten het inleveren. De waterhuishouding wordt er geregeld via sluizen en kanaaltjes. Verdwenen planten en vogels komen er weer terug. Door de vernatting van het gebied zijn de Klimopwaterranonkel en Muizenstaart herontdekt. “Het is een route van zeven kilometer en het liefste loop ik dan door de weilanden waar geen mens mag komen. Er zijn ook geen paden. Ik mag daar twee keer per maand de waterpeilingen doen. Je komt er allerlei dieren tegen en soms sta je ineens bijna neus aan neus met een ree.”

Granaatmeer

Cornelis SimjouwDe vrijwilligers beheren een enorm groot, divers en prachtig natuurgebied. Er zijn een aantal wandeltochten die ook aan elkaar geknoopt kunnen worden om uiteindelijk via de Staartse Duinen op de Kalmthoutse Heide in België uit te komen. “Het is zo groot dat je weinig mensen tegenkomt. Het feit dat wij hier geen bezoekerscentrum hebben, draagt daar ook aan bij. Dus geen horeca of speeltuin want dat trekt juist mensen.” De dankzij een groot herstelproject, uitgediepte meertjes liggen er na de enorm droge periode wat onbeduidend bij. Zeer waarschijnlijk lopen ze in de herfst wel weer vol en kan het zeldzame oeverkruid er weer groeien. Een eindje verderop komen we bij het uitgediepte en schoongemaakte Granaatmeer waar na de oorlog een enorme hoeveelheid munitie werd gedumpt.

Niet vrijblijvend

“Alles wat we hier doen is vrijwilligerswerk, maar het is niet vrijblijvend; er wordt wel op je gerekend. Ik ben twee dagen per week actief.” Daarbij vergeet Cornelis bijna om te vermelden dat hij ook nog vrijwilliger is voor het Wereldnatuurfonds waarvoor hij lezingen geeft op basisscholen. Scholen hebben natuureducatie jammer genoeg niet meer in het pakket, dus doe ik het waar ik gevraagd word.”

Versnippering

Cornelis pleit voor een bundeling van de verschillende natuurverenigingen. “Het zou alleen al voor de provincie als subsidiegever een stuk gemakkelijker zijn als die versnippering van onder meer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap verdwijnt. Er zit overigens al wat verbetering in. We hebben toch allemaal hetzelfde belang om de natuur te beheren en te beschermen. En wij als vrijwilligers hebben het voorrecht om dingen te kunnen doen die we leuk vinden.”

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of Brabants Landschap? Kijk dan op www.degroeneacademie.nl onder het kopje ‘vrijwilligers’. Daar staan leuke vacatures voor vrijwilligers. Ook kun je op de site zien welke natuurcursussen bij jou in de buurt worden gegeven. Zo kun je laagdrempelig het netwerk van actieve mensen in je omgeving leren kennen en kijken welke activiteit het beste bij je past.

Groene Helden

Dit portret is onderdeel van de serie ‘Groene Helden’ die de provincie Noord-Brabant maakte. De serie bevat zeven portretten van Brabantse natuurvrijwilligers. Benieuwd naar de andere verhalen? Kijk op www.brabant.nl/groenehelden.

Tekst: Jan Roosen, Provincie Noord-Brabant
Foto's: Marc Bolsius, FotoBuro Bolsius