Almere_Tweede Geuzenbrug_Kanaal oktober 2017 en 2018

Hebben we een vroege of late herfst? Oordeel zelf met de GrowApp-beelden

De Natuurkalender, GLOBE Nederland, Wageningen University
4-NOV-2018 - Op steeds meer plaatsen in Nederland en daarbuiten ontstaan er mooie GrowApp time-lapsevideo’s van het verloop van de seizoenen in de natuur. De individuele foto’s bieden nieuwe mogelijkheden voor ons onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op de natuur. In dit natuurbericht hebben we foto’s van een jaar geleden naast die van dit jaar gezet. Is de herfst dit jaar vroeger of later?

Sinds half maart 2017 is de GrowApp beschikbaar in het kader van het wereldwijde GLOBE-programma (GLOBE Nederland en GLOBE wereldwijd). Doel is om samen met scholieren en publiek beter onderzoek te kunnen doen naar hoe veranderingen in weer en klimaat invloed hebben op het tijdstip waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zich voordoen (de fenologie). De GrowApp is een uitbreiding van het Natuurkalenderonderzoek van Wageningen University. Door keer op keer met de app vanaf precies dezelfde plaats in precies dezelfde richting een foto te maken van een boom of natuurgebied ontstaat een time-lapsevideo. Naast dat het wetenschappelijk interessante gegevens oplevert, geven de video’s een mooi beeld van hoe de natuur, de wolken, de infrastructuur, het hele landschap om ons heen continu veranderen.

Invloed klimaatverandering op herfst

Een van de grote uitdagingen in de fenologie is het beter begrijpen van hoe klimaatverandering invloed heeft op wanneer herfstverschijnselen als bladverkleuring en bladval zich voordoen. De GrowApp-beelden bieden een nieuw instrument om de veelal geleidelijke verkleuring en bladval vast te leggen en te analyseren. Er komen steeds meer mensen bij die de GrowApp gebruiken. Afgelopen week werden in Nederland op ruim 700 plaatsen foto’s gemaakt. Er zijn ook steeds meer reeksen die al langer dan een jaar lopen. Hieronder een selectie van locaties waarbij zowel in 2017 als in 2018 rond eind oktober, begin november foto’s zijn gemaakt. Zoek de verschillen...

Von Draispad, Almere

Tweede Geuzenbrug, Almere

Populier, Johan Huizingalaan Amsterdam

Moseik op campus Wageningen University

Park aan Zwitserse weg, Almere

Eiken aan de Van Heeksbleeklaan, Enschede

Eik aan de Heerder Holstraat in Maastricht

Berk aan de Dijkgraaf in Bennekom

Berk aan de Weg naar Voorst in De Hoven

Achtertuin, Schuttersbergweg, Arnhem

Rhododendron in tuin aan de Van Heeksbleeklaan, Enschede

Magnolia en ginkgo in een tuin aan de Dorpsstraat in Hoorn

Ruig grasveld aan de Prinsenbosch in Langereit

Akker aan de Plassteeg in Wageningen

In voorbereiding op de ontwikkeling van de GrowApp waren we al eerder begonnen met het van een vast punt fotograferen van bomen. Hieronder twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld is een reeks van twee witte paardenkastanjes achter de gebouwen Gaia en Lumen van Wageningen University aan de Droevendaalsesteeg in Wageningen. De laatste foto rechtsonder laat zien dat dit jaar het blad langer aan de bomen is blijven hangen dan de voorgaande drie jaren. Het voorbeeld daaronder is een berk in de Lumentuin, gevolgd door een straat met essen in ede en een straat met lindebomen. Vooral het contrast van de essen dit jaar en vorig jaar met 2016 is groot.

Verloop herfstverkleuring in de jaren 2015 t/m 2018 van twee witte paardenkastanjes op de campus van Wageningen University achter de gebouwen Lumen en Gaia

 Verloop herfstverkleuring in de jaren 2015 t/m 2018 van een berk in de Lumentuin van Wageningen University

 Verschil in bladverkleuring en bladval van enkele essen in Ede in de jaren 2016, 2017 en 2018

Verschil in herfskleuring lindes in Ede in de jaren 2016, 2017 en 2018

Doe mee met De Natuurkalender en GrowApp

Het is spannend om te zien wat de opeenvolgende weersextremen voor gevolgen hebben voor de natuur. Door mee te doen met De Natuurkalender en/of de GrowApp help je ons bij het onderzoek naar het effect van veranderingen in weer en klimaat op de natuur. Hieronder diverse links naar meer informatie.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, GLOBE Nederland, De NatuurkalenderWageningen University
Foto’s: Arnold van Vliet