argusvlinder op muur - primair

Landelijke argusvlindertelling van 17 tot en met 19 mei

De Vlinderstichting, Waarneming.nl
9-MEI-2019 - Het gaat al een tijdje niet goed met de argusvlinder. Om in beeld te krijgen waar deze boerenlandvlinder in Nederland nog te vinden is, organiseren De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zesde jaar op rij een landelijke telling. Dit keer van vrijdag 17 tot en met zondag 19 mei. Alle hulp is welkom!

De argusvlinder is de afgelopen 25 jaar met meer dan 90% achteruit gegaanDe argusvlinder is een dagvlinder die leeft in bloemrijke graslanden, in akkers, in bermen en op dijken. Heel kieskeurig is hij niet, maar wát hij zoekt in onze landschappen is steeds schaarser geworden: warme, grazige, open plekjes met bloemen en beschutting. Niet te droog en niet te nat. In de afgelopen 25 jaar nam de populatie met meer dan 90% af. Daarmee is de argusvlinder inmiddels schaars geworden, hoewel er lokaal nog flinke aantallen kunnen rondvliegen. Het is erg belangrijk om te weten op welke plekken in Nederland de argusvlinder nog te vinden is. Sinds 2014 wordt er daarom in mei een landelijke telling georganiseerd. Met de uitkomsten hiervan, kan gericht gewerkt worden aan het ondersteunen van deze vlinder, zoals de afgelopen jaren bijvoorbeeld is gebeurd in Friesland, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland. Samen met vrijwilligers, boeren en terreinbeheerders. In 2018 werd zeker 120 vierkante kilometer van Nederland afgespeurd op argusvlinders. Er werden er 126 gezien. Losse waarnemingen leverden nog eens ongeveer 300 argusvlinders op. Vooral aan de randen van het verspreidingsgebied werden er opvallend weinig gezien.

De argusvlindertelling vindt dit jaar al voor de vijfde keer plaats

Effect droogte is spannend

We houden graag de vinger aan de pols voor de argusvlinder. Daarom is het noodzakelijk dat we doorgaan met het tellen van argusvlinders. Een telweekend waarin op veel plaatsen tegelijkertijd geteld wordt, is daarvoor een goede methode. Over een week is het weer zover: vanaf vrijdag 17 mei tot en met zondag 19 mei kan iedereen weer op pad om te speuren naar deze prachtige oranje graslandvlinder. Een belangrijke vraag dit jaar is welke effecten de droogte van het afgelopen jaar voor de argusvlinder heeft. Na de droge zomer van 2003 zagen we een flinke afname in de tellingen voor het Meetnet Dagvlinders van De Vlinderstichting, het scherpst in Oost-Nederland. Gaat de zomer van 2018 eenzelfde beeld laten zien? Of kwam de regen in augustus net op tijd? De argusvlindertelling kan antwoord geven op zulke spannende vragen.

 

Leefgebied van de argusvlinder in de AlblasserwaardHoe werkt de argusvlindertelling?

  1. Bezoek een kilometerhok, bijvoorbeeld bij u in de buurt.
  2. Tel maximaal een uur lang in dit kilometerhok.
  3. Bezoek alleen openbaar toegankelijk terrein.
  4. Tel alle mannetjes en vrouwtjes argusvlinder die u ziet.
  5. Geef uw waarnemingen door aan De Vlinderstichting of op Waarneming.nl.

Ieders hulp is welkom en we hopen op veel deelnemers én vlinders! Een handzame zoekkaart voor de argusvlinder (pdf; 1,0 MB) is te downloaden op de website van De Vlinderstichting. Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op de website van De Vlinderstichting.

Tekst: Anthonie Stip, De Vlinderstichting & Timo Roeke, Waarneming.nl
Foto’s: Kars Veling; Anthonie Stip