argusvlinder dauw - primair

Zijn er nog argusvlinders? Doe mee met de zevende argusvlindertelling!

De Vlinderstichting
14-MEI-2020 - Het gaat al een tijd niet goed met de argusvlinder. In grote delen van Nederland is deze graslandvlinder verdwenen. Om in beeld te krijgen waar deze boerenlandvlinder in Nederland nog wel te vinden is, organiseren De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zevende jaar op rij een landelijke argusvlindertelling.

Ondanks de coronamaatregelen gaat de argusvlindertelling ook dit jaar door. Volg de richtlijnen van het RIVM. Ga alleen op pad, vermijd drukke terreindelen en zorg voor minimaal anderhalve meter afstand tot passanten. De telling vindt dit jaar plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 mei.

Meer dan negentig procent achteruitgang

Vrouw (links) en man (rechts) van de argusvlinder zijn goed te onderscheidenDe argusvlinder is een dagvlinder die leeft in bloemrijke graslanden, akkers, in bermen en op dijken. Heel kieskeurig is hij niet, maar wát hij zoekt in onze landschappen is steeds schaarser geworden: warme, grazige open plekjes met bloemen en beschutting. Niet te droog en niet te nat. In de afgelopen 25 jaar nam de populatie met meer dan negentig procent af. Daarmee is de argusvlinder inmiddels schaars geworden, hoewel er lokaal nog flinke aantallen kunnen rondvliegen. Het is erg belangrijk om te weten op welke plekken in Nederland de argusvlinder nog te vinden is. Sinds 2014 wordt er daarom in mei een landelijke telling georganiseerd. Met de uitkomsten hiervan kan er gericht gewerkt worden aan het ondersteunen van deze vlinder, zoals de afgelopen jaren bijvoorbeeld is gebeurd in Friesland, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland. Samen met vrijwilligers, boeren en terreinbeheerders.

De argusvlindertelling

Parende argusvlinders waarbij de onderzijde met de oogjes goed te zien is

We houden graag de vinger aan de pols voor de argusvlinder. Daarom is het noodzakelijk dat we doorgaan met het tellen van argusvlinders. Een telweekend waarin op heel veel plaatsen tegelijkertijd geteld wordt, is daarvoor een goede methode. Gelukkig lijkt het weer wat warmer te worden en dan is het prima weer voor argusvlinders.

Hoe werkt de argusvlindertelling? 

  • Bezoek een kilometerhok, bijvoorbeeld bij u in de buurt
  • Tel maximaal een uur lang in dit kilometerhok
  • Bezoek alleen openbaar toegankelijk terrein
  • Tel alle mannetjes en vrouwtjes argusvlinder die u ziet
  • Geef uw waarnemingen door op het speciale argusvlinderformulier op de Vlinderstichtingwebsite of via Waarneming.nl.

Ieders hulp is welkom en we hopen op veel deelnemers én argusvlinders! Een handzame zoekkaart voor de argusvlinder is hier te downloaden (pdf: 1.1 MB).

Tekst en foto's: Kars Veling & Anthonie Stip, De Vlinderstichting