Argusvlinder

Een goede start van het jaar voor de argusvlinder

De Vlinderstichting
19-MEI-2025 - De argusvlinder gaat al jarenlang sterk achteruit. Er is momenteel nog maar twee procent van de populatie over ten opzichte van dertig jaar geleden. Om een goed beeld te krijgen van de actuele verspreiding van de argusvlinder is afgelopen weekend het argusvlindertelweekend georganiseerd. Ten opzichte van afgelopen jaren lijkt er een voorzichtige stabilisatie te ontstaan.

Meer dan honderd mensen waren afgelopen weekend (16 tot en met 18 mei 2025), verspreid door heel Nederland, op zoek naar de argusvlinder. Het weer werkte prima mee om te tellen en het weekend was middenin de vliegtijd van de voorjaarsgeneratie. Kortom: de ideale condities om argusvlindertellingen te doen, wat dan ook in alle provincies is gedaan.

Argusvlinder

Eerste resultaten

In totaal werden er op enkele honderden ‘route-tellingen’ (vaste meetnetroutes, kwartiertellingen of sessies) ruim vijfhonderd argusvlinders gezien. Via Waarneming.nl werden nog eens 395 losse exemplaren van de argusvlinder gemeld. Deze gegevens zijn nog niet gecorrigeerd voor eventuele dubbeltellingen. De tellingen laten een voorzichtig herstel zien, of in ieder geval een stabilisatie van de achteruitgang van de argusvlinder. De bekende populaties in de laagveengebieden en op enkele plekken in de duinen laten geen verdere achteruitgang zien ten opzichte van de laatste jaren. De kleine populaties in het zuiden van Limburg laten hele wisselende resultaten zien, waardoor het moeilijk te zeggen is hoe het daarmee gaat. Opvallend is wel dat langs de randen van de grotere populaties in de laagveengebieden weer argusvlinders gezien worden op plekken waar dat al jaren niet meer het geval was.

Goed ontwikkelde rupsen

De rups van de argusvlinder eet van verschillende soorten grassen

Een mogelijke verklaring hiervoor ligt mogelijk bij de derde generatie van de argusvlinder van vorig jaar. Door de mooie nazomer in 2024 kon de derde generatie zich goed ontwikkelen en voortplanten. Doordat de kou uitbleef, ontwikkelden de rupsen zich goed en gingen ze groot genoeg de winter in. Het voorjaar is erg warm, waardoor de ontwikkeling van de rupsen erg snel is gegaan. De vlinders vliegen dan ook bijna 2 weken eerder dan gemiddeld. Of de stabilisatie van de achteruitgang doorzet blijft de vraag, daarvoor blijft doorlopende monitoring nodig. Het afgelopen telweekend heeft goede inzichten gegeven in waar de belangrijke populaties nog zitten, en waar beheermaatregelen ingezet kunnen worden om de argusvlinder te beschermen.

We willen alle tellers bedankten voor hun inzet en het doorgeven van hun tellingen. Waarnemingen van de argusvlinder kunnen ook buiten het telweekend doorgegeven worden. Het liefst via de ButterflyCountApp, of via ‘sessies’ van Waarneming.nl.

Meer informatie

  • De definitieve resultaten van het telweekend verschijnen binnenkort op de website van De Vlinderstichting.
  • Hier lees je ook hoe je buiten het telweekend om bij kan dragen aan het in kaart brengen van de argusvlinder en wat De Vlinderstichting nog meer doet voor de bescherming van deze soort.

Tekst: Koen Verhoogt, De Vlinderstichting
Beeld: Marjelle Molenaar; Annika Vermaat; Michiel Wallis de Vries