Klimaatverandering straks grotere bedreiging voor Amazone dan ontbossing

Naturalis Biodiversity Center
28-JUN-2019 - Nu nog is ontbossing de grootste bedreiging voor de bomen in de Amazone. Maar volgens onderzoek van onder meer Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center zal klimaatverandering binnen afzienbare tijd – rond 2050 – ontbossing hebben ingehaald als voornaamste bedreiging voor de Amazone.

Prof. Dr. Hans ter SteegeAls het er niet wordt ingegrepen, resteert tegen die tijd slechts 58 procent van de diversiteit aan bomen en 53 procent van het originele gebied.

In een publicatie in Nature Climate Change laten Ter Steege en de andere auteurs zien dat klimaatverandering en ontbossing samen tot een sterke afname van de diversiteit aan boomsoorten in de Amazone leiden. Ontbossing alleen al zorgt voor een afname van 19 tot 36 procent, en klimaatverandering voor een afname van 31 tot 37 procent in 2050.

Het worst case-scenario is dat – als er geen substantiële maatregelen worden genomen tegen klimaatverandering en ontbossing – tegen het jaar 2050 het laaglandregenwoud in het Amazonegebied in twee blokken is verdeeld: een aaneengesloten blok ter grootte van 53 procent van het oorspronkelijke gebied en een ander, zeer gefragmenteerd blok.

Gebiedsbescherming in de Amazone vermindert deze negatieve effecten. Snel handelen om verdere ontbossing te stoppen kan helpen klimaatverandering te beperken en biodiversiteit te behouden.

Scientific American schrijft uitgebreid over het onderzoek van Ter Steege en zijn Zuid-Amerikaanse collega's.

Tekst: Jurgen van Gessel, Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Hans ter Steege