Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 22 - 218 Resultaten

Naturalis onderzoeker Sylvia Mota de Oliveira bovenop de ATTO toren

In het hart van het Amazoneregenwoud staat een toren van driehonderd meter hoog. Daar verzamelen wetenschappers van Naturalis stuifmeel en schimmelsporen in de lucht om beter te begrijpen hoe ecosystemen zich ontwikkelen...


Lees verder 24 september 2022   4 dgn oud

63 jaar geleden werd een kever beschreven die werd gevangen in een vliegtuig in Miami. Tot nu was niet duidelijk waar deze soort vandaan kwam. Een recente verzamelexcursie op Curaçao leidde tot de oplossing. ..


Lees verder 12 september 2022   2 wkn oud

Waarom groeien sommige planten uit tot flinke struiken of enorme bomen, terwijl andere klein blijven en nooit verhouten? Dit is een evolutionaire puzzel die Charles Darwin meer dan 160 jaar geleden al voor een raadsel stelde. Nu..


Lees verder 10 september 2022   2 wkn oud

Recent kreeg het bijzondere Getijdeslakje een andere wetenschappelijke naam. Daarmee ontstond ineens de vraag: heeft dat invloed op een eventuele beschermingsstatus? Onlogisch, onwenselijk, maar niet onmogelijk. Het dilemma van..


Lees verder 4 september 2022   3 wkn oud
Het holotype van een snavelinsect

Elke nieuwe soort wordt eerst beschreven en formeel gepubliceerd aan de hand van een oorspronkelijk exemplaar. Bij de afdeling Collectie van Naturalis worden deze allereerste exemplaren nu digitaal geregistreerd en opgeslagen voor..


Lees verder 3 september 2022   3 wkn oud
Krasser

Waarneming.nl verbindt mensen met natuur en houdt tegelijkertijd de vinger aan de pols wat betreft de Nederlandse biodiversiteit. Dit lukt door een combinatie van toegankelijke techniek en kennis van experts. Onlangs werd de..


Lees verder 27 augustus 2022   1 maand oud
Toendravegetatie in Rosenbergdalen, Edgeøya, met veel mos in verschillende schakeringen groen. In de donkergroene vegetatie rechtsonder groeit veel poolwilg (Salix polaris, minuscule dwergstruiken met donkergroene blaadjes). De grasachtigen en andere kruiden zijn al overwegend in herfstkleuren van verschillende schakeringen bruin.

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden razendsnel, sneller dan elders in de wereld. Edgeøya, een eiland in het oosten van Spitsbergen, is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Tijdens een recente expeditie..


Lees verder 13 augustus 2022   1 maand oud
Twee kleine hertensoorten van Kreta

Op eilanden evolueren grote zoogdieren vaak tot dwergen. Op Kreta in het Pleistoceen gebeurde iets anders. Daar ontstonden uit een enkele voorouder zowel dwergen als reuzen. De grootste soort woog bijna negen keer zoveel als de..


Lees verder 6 augustus 2022   1 maand oud
Gewone spitssnuitdolfijn EENMALIG GEBRUIK

Afgelopen dinsdag zijn badgasten bij Zandvoort verblijd met bijzonder bezoek. Drie spitssnuitdolfijnen zwommen voor de kust. De dieren waren verdwaald en ten minste één ervan dreigde te stranden. Met behulp van omstanders is de..


Lees verder 22 juli 2022   2 mnd oud
Een mogelijke scène in Liang Bua, 70,000 jaar geleden. Een Flores reuzenmaraboe daagt een jonge komodovaraan uit voor het karkas van een kleine Stegodon. Andere reuzenmaraboes, gieren en mensachtigen kijken toe. Reconstructie door Gabriel Ugueto.

Tot 50,000 jaar geleden vloog de gigantische reuzenmaraboe over de boomtoppen van het eiland Flores op zoek naar karkassen. Met een spanwijdte van vier meter en een stahoogte van bijna twee meter moeten ze een indrukwekkende..


Lees verder 16 juli 2022   2 mnd oud

Archief