Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 1 van 33 - 323 Resultaten

Vorig jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, met de hommels op een flinke achterstand. Dit jaar is tijdens de tien dagen de telling weer live te volgen op www.nationalebijentelling.nl.

De Nationale Bijentelling roept dit jaar iedereen op om een half uurtje bestuivers te tellen. Dat kan dit jaar tussen 15 en 24 april. Tellen kan overal; in je tuin, op je balkon of ieder ander groen plekje in de buurt...


Lees verder 15 april 2024   3 dgn oud
De veldkrekel (Gryllus campestris)

De veldkrekel is verkozen tot 'Insect van het Jaar 2024'. Dit nieuws maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, vanochtend bekend tijdens een radio-uitzending van Vroege Vogels vanuit..


Lees verder 14 april 2024   4 dgn oud
Blauwe metselbij (Osmia caerulescens)

In Nederland komen 360 bijensoorten voor. Ze zijn onmisbaar voor de bestuiving van onze eetbare gewassen en wilde planten. Toch is ruim de helft van deze bijensoorten bedreigd. Wat kun je doen om een bijdrage te leveren aan hun..


Lees verder 6 april 2024   1 week oud
Deelnemers van de schelpenteldag 2024

Op zaterdag 23 maart zijn ongeveer vijftienhonderd deelnemers de Nederlandse, Belgische en Fransen stranden op gegaan voor de internationale schelpentelling. Ondanks het winderige weer zijn er ruim 114.000 schelpen verzameld met..


Lees verder 30 maart 2024   2 wkn oud
Mannetje bruinvis, aangespoeld op 16 januari 2024 bij Heemskerk.

De documentatie van walvisstrandingen gaat ver terug in de tijd: al sinds 1255 worden deze waarnemingen vastgelegd. Afgelopen jaren kon men voor strandingen terecht op Walvisstrandingen.nl van Naturalis Biodiversity Center, een..


Lees verder 25 maart 2024   3 wkn oud
Roy Kleukers

De insectengekte is weer uitgebroken! Vanaf vandaag vindt de derde editie van de Insect van het Jaar-verkiezing plaats. Ook dit jaar strijden vijf bijzondere inheemse insecten – elk bijgestaan door een BN'er – om de felbegeerde..


Lees verder 24 maart 2024   3 wkn oud
Organisaties kunnen biodiversiteit in hun omgeving versterken, bijvoorbeeld hier, bij de onderstations bij netbeheerder Alliander.

De biodiversiteitscrisis is een risico voor onze samenleving en economie. Organisaties kunnen hier iets aan doen door biodiversiteitbewuste stappen te maken. Maar waar begin je als organisatie? Alliander, Impact Institute en..


Lees verder 23 maart 2024   3 wkn oud
bijgesneden Schelpenteldag 2023

Het is al bijna zover, zaterdag 23 maart is de Schelpenteldag! Je kan dan weer de Nederlandse en Vlaamse stranden op om mee te doen met de internationale schelpentelling. Je hoeft geen schelpenkenner te zijn om te tellen, iedereen..


Lees verder 20 maart 2024   4 wkn oud
De rosse metselbij (Osmia rufa) stond samen met de gehoornde metselbij voorgaande edities in de top drie van meest voorkomende wilde bijen in de tuin.

Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een halfuurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal: in je tuin, op je balkon of op ieder..


Lees verder 16 maart 2024   1 maand oud
Clio Recurva

Zeebioloog Katja Peijnenburg heeft de golvende zeevlinder, een bijzondere soort planktonslak, genomineerd als weekdier van het jaar. Een verkiezing van het LOEWE Centre for Translational Biodiversity Genomics en het Senckenberg..


Lees verder 13 maart 2024   1 maand oud

Archief