Koolmees

Vogels kijken voor binnenblijvers

Vogelbescherming Nederland
17-MRT-2020 - Niets te doen door het corona-virus? Voor vogels kijken hoef je niet naar buiten! Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland opent drie extra webcams: bij de koolmees, de merel en de kauw. Drie tuinvogels die bijna iedereen wel in de tuin ziet verschijnen, mits deze groen genoeg is. Nu kan iedereen via Beleefdelente.nl ook zien wat er ín het nest gebeurt.

Op het moment dat de camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming live gingen, afgelopen 1 maart, was er al genoeg te beleven. De bosuil broedde op twee eieren, er werd volop gepaard bij de ooievaars en geknuffeld bij de steenuilen. De strijd tussen de roofvogels bij het zeearendennest is nog niet beslecht. Voor de kijkers van Beleef de Lente is dat volop genieten.

Kauw, koolmees en merel

Beleef de Lente opent nu extra camera’s bij drie tuinvogels: de kauw, de koolmees en de merel. Kauw en koolmees broeden in een nestkast, waarbij zowel een camera binnen als buiten de kast is gemonteerd. De merel heeft zelf een nest geregeld.

De vorige edities niet aanwezig, maar weer terug van weggeweest is de merel. De merel heeft een nestje gebouwd met wat takjes en mos onder een dakgoot. Inmiddels heeft het mannetje het nest al aan het vrouwtje laten zien. Dit kan tot wat moois gaan leiden.

Na twaalf jaar afwezigheid is de merel weer terug voor de camera's van Beleef de Lente

De koolmees is als vaste klant niet meer weg te denken uit Beleef de Lente. Vorig jaar bracht het mezenpaar een succesvol broedsel voort. Hopelijk is dat ook weggelegd voor de mezen die zich nu voor de lens begeven.

De kauwen, vorig jaar nog brutale krakers van de kerkuilenkast, hebben dit jaar een eigen woning toebedeeld gekregen. En niet zomaar één: een heuse twee-onder-een-kap. Wie weet zorgt dit ervoor dat een extra paartje kauwen (typische koloniebroeders) zijn intrek neemt.

Vorig jaar raakten de kauwen bijna uit beeld door de aangesleepte takken voor de camera

Mooie momenten als clipje

Kortom, met deze nieuwe vogels bij de soorten die al druk doende zijn, valt er voor de kijkers voldoende te beleven deze lente! Omdat ook binnenblijvers niet 24 uur per dag de tijd hebben om te kijken, verwerkt Vogelbescherming alle mooie, spannende en bijzondere momenten tot een clipje. Zo hoef je niets te missen.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Marc Scheurkogel; Pixabay