Vanessa atalanta. Atalanta

Natuurjournaal 20 december 2020

Nature Today
20-DEC-2020 - Soms nog dagvlinders te zien, knoflookpad is diep ingegraven.

Je zou het niet verwachten, maar soms zijn er in de winter ook vlinders te zien. De dagpauwoog, kleine vos en atalanta worden bijvoorbeeld af en toe nog gevonden. Als je een dagpauwoog of een kleine vos vindt, kan je die het best op een koude plaats zetten. Vaak overwinteren deze vlinders in huizen, en worden ze wakker als de verwarming aan gaat. Ze hebben kou nodig om de winter in winterslaap door te komen. De atalanta heeft daarentegen geen winterslaap, maar trok altijd naar het warmere zuiden. Nu winters in Nederland warmer worden, blijft deze vlinder ook wel eens hier. Als het koud wordt, overleeft de atalanta de winter echter niet.

Knoflookpad

De knoflookpad is een pad die in Nederland nog maar op een paar plekken voorkomt. Je kon hem dus al niet zo snel zien, maar nu wordt het helemaal lastig: hij houdt een winterslaap. De knoflookpad leeft 's zomers overdag onder de grond. In de winter graaft hij zich diep in de grond in en blijft daar tot de lente. Deze soort is bijzonder goed in graven: binnen tien minuten kan hij zich een halve meter diep ingraven!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga (leadfoto: atalanta); Ján Svetlík, Flickr