daslook

Natuurjournaal 22 april 2023

Nature Today
22-APR-2023 - Uienlucht van daslook en knoflookpad niet te horen.

Loop je in een bos of park en ruik je ineens een geur van uien? Dan groeit er daslook in de buurt. Je hoeft vast niet lang te zoeken voor je ze ziet, want de witte bloemen steken nu als schuimende schermen boven het groene blad uit. De planten beginnen nu te bloeien en doen dat tot in juni. Daslook groeit in loofbossen en -bosjes op schaduwrijke en vochtige plekken. In de duinen en Zuid-Limburg is de plant algemeen, en ook als stinsenplant is ze op veel plekken te vinden.

Knoflookpadden hebben rode vlekjes en houden van graven

Ook de knoflookpad heeft een sterke geur: als deze dieren zich bedreigd voelen, scheiden ze een stof af die naar knoflook ruikt. Maar dat zal je niet snel ruiken. De knoflookpad is namelijk een bedreigde soort die maar op een paar plekken in Nederland leeft, in stroomdalen van beken en rivieren in Oost- en Zuidoost-Nederland. Daar hebben ze zich nu in poelen, kolken en vennen verzameld om zich voort te planten. De mannetjes roepen ’s avonds en ’s nachts. Maar, dat doen ze onder water! Alleen voor andere padden te horen dus. Ze leiden sowieso een verborgen leven. Overdag hebben ze zich ingegraven in los zand, ’s nachts komen ze weer boven de grond en zoeken naar kevers, wormen en miljoenpoten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga