Platichthys flesus. Bot

Natuurjournaal 21 februari 2021

Nature Today
21-FEB-2021 - Wachtervlinder vliegt, bot paait op open zee.

De wachtervlinder vliegt al een tijdje, maar met het koude weer van laatst heeft hij even rust gehouden. Inmiddels is hij weer terug en hij zal nog tot mei vliegen. Het is een nachtvlinder uit de uilenfamilie, die door heel Nederland algemeen voorkomt. De Engelse naam is 'satellite', vanwege de satellietvormige witte vlekken op zijn vleugels. Daar is de wachtervlinder goed aan te herkennen. Ook in je eigen tuin kan je deze soort vinden.

Wachtervlinder

De bot is een platte bodemvis die voorkomt langs de hele Nederlandse kust en, als enige platvis, ook in zoet water. Op dit moment bevinden veel botten zich echter ver buiten de kust, want de paaitijd is begonnen. Paaien doen ze vijftig tot honderd kilometer van de kust, op een diepte van twintig tot veertig meter. Botten die nog niet volwassen zijn, blijven wel in zoet water. Hier groeien ze op tot ze geslachtsrijp zijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Kars Veling, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga