Bosanemoon

Natuurjournaal 9 maart 2021

Nature Today
9-MRT-2021 - Bosanemoon kleurt bodem wit, meerkoet vecht met indringers.

Het eerste groen moet nog aan bomen en struiken verschijnen, maar voorjaarsbloeiers vrolijken de natuur alvast op. Krokussen, sneeuwklokjes en ook de bosanemoon kun je nu zien bloeien. Bosanemoon is een kleine plant met witte bloemen, die zich uit kan strekken over grote oppervlaktes bos. Zo kan het lijken alsof er nog sneeuw ligt! Het lijkt alsof de bloemen de zon volgen, de richting waarin ze ‘kijken’ verandert gedurende de dag. Bosanemonen zien er leuk uit, maar je kunt ze beter niet plukken: het sap is giftig en irriteert de huid. Je kunt er dus het beste op afstand van genieten.

De meerkoet komt bijna overal in Nederland voor. Iedereen heeft er wel eens een gezien. Toch is het de komende tijd leuk om hem niet zomaar voorbij te lopen. Het broedseizoen is namelijk begonnen. Dat betekent dat de meerkoet nu op zoek gaat naar de beste plek om te broeden. Indringers worden uit het geclaimde territorium verjaagd, en dat is nu mooi te zien. Meerkoeten dagen elkaar uit, vechten en rennen over het water om indringers weg te jagen. Blijf eens staan en kijk hoe de meerkoet in de buurt zich gedraagt!

Vechtende meerkoeten

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga