Poep van de groene specht

Natuurjournaal 13 maart 2021

Nature Today
13-MRT-2021 - Herken poep van groene specht en zoek naar de heggenmus.

De poepjes van zangvogels zijn over het algemeen niet uit elkaar te houden. Het zijn altijd donkergrijze sliertjes met een witte punt, lang of kort, afhankelijk van de vogelsoort. Het wordt in één keer geproduceerd, een combinatie van poep en urine (het witte deel). Toch zijn er vogels waarvan je de uitwerpselen wél kan herkennen: de spechten. Die ‘verpakken’ de poep als het ware geheel in de urine. Dan lijkt het net of je een stukje vindt van een weggegooide sigaret. Groene spechten zijn momenteel heel actief en overal hoor je hun ‘gelach’. Een keer de ogen goed op de grond gericht houden als je groene spechten in de buurt hebt (en dat kan ook zomaar bij jou in de straat of op je gazonnetje), levert misschien wel zo’n sigaretje op.

Heggenmus

Als je nu ergens uit een bosje of boom een schel en hoog aanlopend gepiep hoort, heb je waarschijnlijk te maken met een zingende heggenmus. Heggenmussen zijn klein, dus ondanks dat ze hoog in een boomtop zingen, is het nog wel eens lastig om ze te zien. De heggenmus heeft een vooral grijsbruin verenkleed en een wat grijze kop. In die zin lijken ze wel op mussen. Het zijn echter geen zaadeters, zoals de huismus, maar insecteneters. Daarom hebben ze een scherpe snavel. Heggenmussen zijn een beetje ‘sneaky’. Hoewel je huismussen het hele jaar door hoort kwetteren, houden heggenmussen hun snavel zodra het broedseizoen voorbij is. Ze leven wat verborgen in heggen en struiken en alleen bij toeval zal je ze de rest van het jaar nog zien. Neem je verrekijker mee naar buiten en pak je kans!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Piet Munsterman, Saxifraga