Larus ridibundus. Kokmeeuw zomerkleed

Natuurjournaal 14 maart 2021

Nature Today
14-MRT-2021 - Kokmeeuw heeft weer donker hoofd, roze knotsen langs de waterkant.

De kokmeeuw is een meeuw die overal in Nederland wel voorkomt. Afgelopen winter heb je hem misschien gezien, met zijn 'koptelefoontje' op zijn hoofd. Als je nu een kokmeeuw ziet, zal je merken dat hij er heel anders uitziet. Hij heeft nog steeds dezelfde grootte, maar dat witte hoofd van de winter is helemaal veranderd. In plaats daarvan heeft hij nu bijna ongemerkt een chocoladebruin hoofd gekregen. Zo is hij wel een stuk makkelijker te herkennen. Let er eens op, je zult zien dat je overal kokmeeuwen met een bruin hoofd kunt zien.

Groot hoefblad

Groot hoefblad is een plant die langs oevers van sloten en meren opvalt door zijn grote bladeren. Deze komen echter pas eind april, begin mei uit de grond. Toch kan je groot hoefblad nu al zien. De plant bloeit namelijk al voordat de bladeren tevoorschijn komen. Ook de bloemen vallen behoorlijk op: de bloeiwijze is een grote knots waar veel kleine roze bloemetjes aan bloeien. Op dit moment kun je nu veel van deze bloemen bij elkaar zien staan, een vrolijk voorjaarsgezicht!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga