Heksenmelk

Natuurjournaal 15 april 2021

Nature Today
15-APR-2021 - Luister naar roepende rugstreeppadden, heksenmelk bloeit.

De rugstreeppad dankt zijn naam aan de streep op zijn rug. Dat is echter niet waaraan je deze soort snel zal herkennen. Nee, zijn stemgeluid, daar moet hij het van hebben! Nu is hét moment om ’s avonds te luisteren of je de rugstreeppad kunt horen roepen. De voortplantingsperiode is begonnen, en mannetjes roepen nu om het hardst om een vrouwtje. Het geluid kan je wel kilometers verderop horen. Dat roepen doen mannelijke rugstreeppadden het liefst vanuit ondiep water. Het zijn namelijk hele slechte zwemmers (de vrouwtjes overigens ook). Rugstreeppadden komen voor in de duinen, het rivierengebied en polders in Noord-Holland, Zuid-Holland, de Noordoostpolder en delen van Zeeland. Let eens op of je de kenmerkende roep van de rugstreeppad kunt horen.

Luister hier naar het geluid van de rugstreeppad (Bron: Vroege Vogels).

Rugstreeppad

Langs rivieren, maar ook opvallend veel langs bermen, kun je nu heksenmelk zien bloeien. Deze plant heeft groene of gele bloemen in trossen op een stengel. Omdat de bloemen ongeveer dezelfde kleur hebben als het blad, valt het niet direct op wanneer de soort bloeit. Pas wanneer je dichterbij komt, zie je duidelijk dat de bloemen anders van vorm zijn dan de rest van de plant. Als je een stukje van het blad afbreekt, komt er een witte ‘melk’ tevoorschijn. Dit sap is giftig. Vroeger dacht men dat er heksen bij deze plant betrokken waren, vandaar dat heksenmelk deze naam heeft gekregen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Edo van Uchelen, Saxifraga
Geluidsfragment: Vroege Vogels