Roepende rugstreeppadden

Stichting RAVON
17-APR-2019 - In de tweede helft van april en in mei bereikt de voortplantingsperiode van de rugstreeppad haar piek. Op warme voorjaarsavonden gonst het geluid van zingende rugstreeppadden in polderwateren, uiterwaarden, vennen en duinmeertjes. Als je in de avonduren een fietstochtje maakt, kom je al snel grote aantallen rugstreeppadden tegen. Dat is meteen een uitstekende gelegenheid om de soort te tellen.

Rugstreeppad

De rugstreeppad staat bekend als een echte pioniersoort, die houdt van van relatief kale wateren met weinig of geen begroeiing. Dit kunnen net geschoonde sloten en poelen zijn, maar ook wateren die van nature al een sterk pionierkarakter hebben, zoals vennen en duinmeertjes. Ook tijdelijke regenplassen en ondergelopen graslanden worden door rugstreeppadden gebruikt voor de voortplanting.

Als echte pionier is het noodzakelijk dat, als je eenmaal een goed water hebt ontdekt, je dat ook zo snel mogelijk laat weten aan je soortgenoten. Daarvoor zijn veel decibels nodig. De rugstreeppad heeft dan ook een indrukwekkende kwaakblaas waarmee de soort tot op honderden meters (soms zelfs tot een kilometer) afstand hoorbaar is.   

Onderstaand filmpje bevat beeld en geluid van een roepende rugstreeppad in een koor. Zelf rugstreeppadden inventariseren? Pak tegen de schemering de fiets en rijd een rondje over de dijk, langs vennen of de duinen en geniet gratis van deze prachtige lenteavondconcerten.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Roepende rugstreeppad (Bron: Jelger Herder)

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto's en filmpje: Jeger Herder