Boomkikker

Boomkikkers, ze zijn er weer

Stichting RAVON
20-APR-2016 - April is de maand dat de boomkikkermannetjes naar het voortplantingswater trekken. Vanuit diverse locaties in Nederland bereikt ons nu het bericht “Ze zijn er weer!”. Dankzij strenge bescherming, de inzet van natuurbeschermers en de aanleg van vele nieuwe poelen in boomkikkerhabitats gaat het goed met de boomkikker in Nederland.

Boomkikkerkoren

De mannetjes vormen bij het voortplantingswater koren, dus het zal niet lang meer duren voor de eerste koorperiode van start gaat. De boomkikkerkoren laten zich, vooral op de warmere avonden (vanaf 15 oC), tot op een kilometer afstand horen vanaf een half uur voor tot enkele uren na zonsondergang. De beste tijd om boomkikkers te zoeken en nieuwe locaties te ontdekken is aan de rand van de bekende verspreidingsgebieden.

Boomkikkerkoren zijn op warme avonden tot op een kilometer afstand te horen 

Verspreiding in Nederland

De boomkikker komt verspreid voor op geïsoleerde locaties in het oosten en zuiden van Nederland. Hij heeft een voorkeur voor kleinschalige cultuurlandschappen, waar hij zich ophoudt in de struweelzone van bosranden, houtwallen en moerasgebieden. Vooral op het zuiden gerichtte braamstruwelen hebben de voorkeur. Voor de voortplanting dienen wateren met een goed ontwikkelde oever- en watervegetatie vlakbij te zijn. Dit zijn meestal ondiepe poelen met een open ligging, veel zoninstraling, en vrijwel geen stroming. 

Boomkikkerlezing en excursie

Jaarlijks organiseert RAVON een Hemelvaartweekend, dit jaar van 4 tot en met 8 mei 2016 vanuit Vorden. Op het programma staat ook een boomkikkerlezing en een excursie naar een boomkikkerlocatie. Ga naar de website voor meer informatie en voor aanmelden.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Jelger Herder, Digital Nature