Gewone margriet

Natuurjournaal 3 mei 2021

Nature Today
3-MEI-2021 - Gewone margriet bloeit, boomblauwtje vliegt.

Gewone margrieten zijn bekende planten die goed te herkennen zijn. Wij herkennen ze aan de grote witte bloem met het gele hart. Ook bijen herkennen gewone margriet gemakkelijk. Deze plant is namelijk ontworpen om insecten aan te trekken. Bijen zien de witte kleur als een soort blauwgroen die in contrast staat met het geel van het midden. Daardoor kunnen ze margrieten makkelijk vinden en bezoeken. Gewone margrieten staan weer in bloei, dus ook wij kunnen ze weer goed vinden!

Het boomblauwtje is weer goed te zien. Deze kleine vlinder is zowel in bossen als midden in de stad te vinden. Misschien vliegt hij zelfs wel in de achtertuin. Hij heeft zwarte stippen op zijn verder lichtblauwe vleugels. Er zijn meer soorten blauwtjes in Nederland. Toch is het boomblauwtje nu makkelijk te determineren. Het is namelijk het enige blauwtje dat nu vliegt. De andere blauwtjes zullen later in het jaar volgen. Zo kun je met weinig vlinderkennis nu makkelijk indruk maken op anderen!

Boomblauwtje

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Rik Kruit, Saxifraga