Zomerlinde

Natuurjournaal 7 mei 2021

Nature Today
7-MEI-2021 - Zomerlinde bloeit, slechtvalk heeft jongen.

Op lenteavonden kan het zomaar voorkomen dat je over straat loopt en ineens een heerlijke zoete geur ruikt. Dit is waarschijnlijk de geur van zomerlinde. Het is een populaire boom in dorpen en steden, omdat ze die lekkere geur verspreiden en voor schaduw zorgen. Ook beestjes zijn gek op zomerlinde: er kruipen vaak bladluizen op, die gemolken worden door mieren en gegeten door lieveheersbeestjes. Houd je neus open vanaf nu, want zomerlinde staat in bloei. De soort bloeit met geelwitte bloemetjes, die je na een tijdje ook op straat kunt vinden.

De grootste valkensoort van Nederland heeft kuikens. Op zendmasten, torens en andere uitkijkpunten waar mensen hoogtevrees van zouden krijgen, voeren slechtvalken nu hun jongen. Er zijn in Nederland op veel plaatsen kasten geplaatst waar ze kunnen broeden. Daar maken ze graag gebruik van. Slechtvalken doen geen moeite om een nest te bouwen. Het vrouwtje legt de eieren gewoon waar het uitkomt. Inmiddels zijn deze eieren dus uitgekomen en man en vrouw slechtvalk zorgen goed voor de kuikens. Op dit filmpje is te zien hoe liefdevol deze stoere roofvogels hun jongen voeren.

Slechtvalk

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga (leadfoto: zomerlinde met vruchten die na de bloei ontstaan); Jan van der Straaten, Saxifraga
Film: Vogelbescherming Nederland