Slechtvalk

Natuurjournaal 20 december 2022

Nature Today
20-DEC-2022 - Slechtvalk vangt watervogels en zoek naar heksenvingermos.

Aan de duikvlucht van de slechtvalk ontsnappen niet veel vogels. Met minimaal honderd kilometer per uur, maar vaak nog een paar keer zo hard, duiken ze op hun prooi. Dat zijn vooral andere vogels. In de stad – het moderne rotslandschap – vangen ze duiven. Nu veel watervogels overwinteren op de Wadden, het IJsselmeer, de Delta en de grote rivieren, slaat de slechtvalk ook daar zijn slag. Je ziet ‘nu’ ‘s winters de slechtvalken die in Nederland broeden, aangevuld met wintergasten uit België, Duitsland en Scandinavië. Die komen dus nog redelijk uit de buurt, maar de slechtvalk is een echte wereldburger. Ze komen op alle continenten voor – behalve Antarctica – en de noordelijke broedvogels trekken vaak helemaal naar het zuidelijk halfrond om te overwinteren.

De ‘heksenvingers’ zijn zo klein, je moet er met je neus bovenop om ze te kunnen zien

In de berichten van de Hortus botanicus Leiden konden we de afgelopen tijd kennis maken met onbekende stoepbewoners: levermossenkorstmossengeleimossen en mossen. Ze zijn de moeite van het ontdekken waard! Heb jij bijvoorbeeld al eens heksenvingermos gezien? Het heldergrijze korstmos groeit op boomstammen en stenen. Het is in heel Nederland algemeen, en vast ook bij jou in de buurt te vinden. Heksenvingermos valt op door de zwarte schoteltjes waarin de sporen groeien. Als je heel goed kijkt, zie je aan de rand van het korstmosblad dunne, witte stekels met zwarte punten omhoogsteken. Net graaiende heksenvingers…!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Martin Mollet, Saxifraga; Roel Meijer, Saxifraga