Allium ursinum. Daslook

Natuurjournaal 15 mei 2021

Nature Today
15-MEI-2021 - Daslook bloeit, viervlek vliegt.

Eerder groeiden in het bos nog de witte bloemen van de bosanemoon. Op dit moment kun je nog steeds witte bloemen zien, maar dan van de daslook. Met name in Zuid-Limburg kun je hellingen vol daslook zien staan. Op andere plekken in Nederland komt daslook ook voor, onder andere in parken en op landgoederen. Vaak kun je het ook wel ruiken als ergens veel daslook groeit. Daslook komt namelijk uit de uienfamilie en verspreidt dan ook een uiengeur.

Viervlek vrouwtje

De natuur start op en inmiddels zijn ook de eerste libellen weer te zien. De viervlek vliegt nu bijvoorbeeld. De viervlekken die je nu kunt zien vliegen, leven al veel langer. Als larven hebben ze al twee of drie jaar onder water doorgebracht. Daarna zijn ze, zoals alle libellen doen, op de kant gekropen voor hun allerlaatste vervelling. Het proces waarin een libellenlarve naar een volwassen libelle transformeert, heet uitsluipen. De eerste larven van de viervlek zijn nu dus uitgeslopen en te zien als volwassen libellen. Het is een algemene soort die voorkomt in heel Nederland. Viervlekken zijn te herkennen aan de donkere vlek halverwege de voorranden van de vleugels. Heb jij de eerste libel van het jaar al gezien?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Harry van Oosterhout, Saxifraga