viervlek

Natuurjournaal 12 mei 2023

Nature Today
12-MEI-2023 - Viervlek vliegt weer en ga op pad dit weekend.

Na de eerste juffers begint nu ook het seizoen voor de ‘grote’ libellen. De larven wachten op een goed moment – warm weer – om uit te sluipen en het levensstadium als libel te beginnen. De viervlek is een van de vroege libellen en de eerste exemplaren zijn al gezien. Met het warmere weer komend weekend zullen er nog veel meer gaan vliegen. De viervlek kun je in het hele land zien. Het zijn vrij korte en stevige libellen waarvan het lijf wel spits toeloopt. De vleugels hebben gele aders en vier zwarte vlekjes. Viervlek dus.

Gewone dwergvleermuis

Eindelijk een warm en zonnig weekend in het vooruitzicht, dat vraagt om op pad te gaan. Bij de activiteiten in de app vind je honderden wandelroutes. De klompenpaden zijn er nu ook aan toegevoegd: mooie boerenlandwandelingen over kleine paadjes in Utrecht en Gelderland. En ’s avonds kun je in je tuin of vanaf het balkon meedoen met de Nationale Vleermuistelling. Heb je wel eens geprobeerd een vliegende vleermuis te herkennen? Met de zoekkaart zie je ineens meer aan zo’n fladderende schaduw dan je zou denken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ab H. Baas, Saxifraga; Barracuda1983, Wikimedia Commons