Smeerwortel

Natuurjournaal 22 mei 2021

Nature Today
22-MEI-2021 - Paarse bloemen in de berm en jongen in het boerenzwaluwnest.

Overal in bermen, langs sloten en op dijken kun je nu gewone smeerwortel zien bloeien. Deze plant is te herkennen aan de witte, paarse of roze bloemen die in trosjes bij elkaar hangen. Het zijn best flinke planten, die hoog boven de omgroeiing uit kunnen steken. Gewone smeerwortel wordt al sinds de oudheid gebruikt als geneeskrachtige plant. Met name de wortels zouden werken tegen allerlei problemen, zoals kneuzingen, zwellingen en zelfs botbreuken. Het lijkt een waar wondermiddel, en deze plant is gewoon overal in Nederland te vinden! Kijk eens of je deze opvallende plant in de buurt kunt herkennen.

Op het platteland is de boerenzwaluw de afgelopen tijd druk bezig geweest met het maken van een nestje van klei en leem. Dat doet hij het liefst op een plek waar hij makkelijk naar binnen en naar buiten kan vliegen, zoals in een boerenschuur. Inmiddels kun je daar de eerste piepende kuikens over de rand zien kijken. Ze bedelen luidkeels om eten terwijl vader en moeder af en aan vliegen met zoveel mogelijk insecten. De jongen zitten rond de drie weken op het nest. Als het slecht weer is, blijven ze nog wat langer beschut zitten.

Boerenzwaluwnest

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Jeroen Willemse, Saxifraga