Lythrum salicaria. Grote kattenstaart

Natuurjournaal 12 juli 2021

Nature Today
12-JUL-2021 - Grote kattenstaart bloeit, spaanse vlag vliegt.

In natte graslanden vallen in de zomer de roodpaarse bloemen van de grote kattenstaart op. De plant is groot en draagt zijn bloemen in hoge pluimen, niet te missen dus. Het is een algemene soort die door heel Nederland te vinden is, hoewel hij minder voorkomt in Flevoland en Zeeland. Ook in andere delen van de wereld doet hij het goed. In Noord-Amerika gaat het zelfs zo goed met grote kattenstaart dat de plant gezien wordt als een plaag, die bestreden moet worden. Gelukkig is dat in Nederland nog niet het geval en kunnen we genieten van hoe kattenstaart de omgeving opvrolijkt.

Spaanse vlag

Woon je in Zuid-Limburg, of ga je er op vakantie? Dan kan je de komende tijd de spaanse vlag zien vliegen. Deze nachtvlinder komt voornamelijk in Zuid-Limburg voor, hoewel hij de afgelopen jaren af en toe wel op andere locaties wordt gezien. Gelukkig hoef je er niet voor wakker te blijven; hoewel het een nachtvlinder is, vliegt de spaanse vlag ook overdag. Het is een opvallende soort, met gestreepte voorvleugels en oranje achtervleugels met zwarte vlekken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga