atalanta primair

Laatste week tuinvlindertelling maakt veel goed: 110.000 vlinders geteld

De Vlinderstichting
26-JUL-2021 - Van 3 tot en met 25 juli 2021 organiseerde De Vlinderstichting voor de 13e keer de tuinvlindertelling. Dit jaar zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan waarin ongeveer 110.000 vlinders werden geteld. Door het natte en koele weer begin juli kwam de telling maar langzaam op gang. Halverwege deze maand kwam de omslag met een ware explosie van vlinders en veel enthousiaste tellers.

De atalanta werd overal in het land gezienDankzij de tuinvlindertelling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen. Dit jaar zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan. Er werden ongeveer 110.000 vlinders geteld. De telling kwam maar langzaam op gang; de eerste twee weken van juli waren nat en koel en veel mensen vroegen zich af: "Waar blijven de vlinders toch? Ik heb een tuin vol bloeiende planten maar de vlinders zijn er niet”. In het voorjaar werden er ook al minder vlinders gezien dan de voorgaande jaren. Maar halverwege juli kwam de omslag: een ware ‘explosie’ van vlinders! Dat leidde tot veel enthousiaste tellers: ”Nog nooit zag ik zoveel vlinders in mijn tuin!” De nummer één was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was ontzettend talrijk in 2021. Er werden tienduizenden exemplaren gezien en hij was ook in veel tuinen aanwezig: 84 procent van de tellers zag één of meerdere atalanta’s. De dagpauwoog eindigde op nummer twee en werd door 71 procent van de mensen gezien, het klein koolwitje werd derde.

De toptien van de tuinvlindertelling 2021

De koninginnenpage werd, behalve ten zuiden van de grote rivieren, waar hij al jaren voorkomt, ook daarboven regelmatig uit tuinen gemeldBomvolle vlinderstruiken, overal gefladder, alles in bloei. Dat beeld domineerde de tweede helft van de tuinvlindertelling. “Dat leidt tot veel positieve geluiden, maar dertig jaar geleden was dit eigenlijk heel normaal”, aldus De Vlinderstichting. De afgelopen tien jaar was het aantal vlinders verontrustend laag. Met name de droogte van de afgelopen jaren was desastreus. Het koele natte voorjaar van 2021 heeft het tij een beetje doen keren. De rupsen hadden door alle regen veel te eten. En dat zien we in de zomer terug in de vlinderstand: verschillende soorten zijn na jaren eindelijk weer eens op het niveau van dertig jaar geleden. De citroenvlinder, de atalanta en de dagpauwoog bijvoorbeeld. “Dat stemt ons positief”, zegt De Vlinderstichting, “al zien we dat vooral de niet-bedreigde vlinders het goed doen. Het is nog niet duidelijk hoe het gaat met de zeldzamere soorten die sterker bedreigd zijn.”

Tekst: Ineke Radstaat, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling
Kaartjes: Tuinvlindertelling