Castanea sativa. Tamme kastanje

Natuurjournaal 15 augustus 2021

Nature Today
15-AUG-2021 - Tamme kastanjes komen eraan, kuifeend is klaar voor de winter.

Wellicht weet je het wel: de vruchten van de paardenkastanje kun je niet eten, die van de tamme kastanje wel. Het zijn soorten die bij twee totaal verschillende families horen. Zowel de bladeren als bijvoorbeeld de vruchten, en dan vooral de buitenkant, zijn zeer verschillend. De paardenkastanje heeft een schil om de vrucht heen met enkele korte stekels, de tamme heeft een heleboel scherpe stekels om de vrucht. Het verdient dus aanbeveling om bij het rapen ervan een paar goede handschoenen aan te trekken. Zover is het nog niet, in september zijn ze pas rijp. Als je van kastanjes houdt, zoek dan vast een mooie boom om er straks de vruchten van te plukken.

Kuifeend

Je kunt in Nederland het hele jaar door kuifeenden zien, maar dat zijn niet altijd dezelfde vogels. Nu de broedperiode van de kuifeend erop zit, trekt een gedeelte van 'onze' kuifeenden naar Zuid-Frankrijk, het Iberisch schiereiland en het Verenigd Koninkrijk. Hun plek wordt ingenomen door kuifeenden uit Centraal- en Noord-Europa. In de winter kun je ze samen zien dobberen met overwinterende toppers en tafeleenden, andere duikeenden die op de kuifeend lijken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN en Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga (leadfoto: tamme kastanjes); Willem van Kruijsbergen, Saxifraga