Wilde zwaan

Natuurjournaal 6 oktober 2021

Nature Today
6-OKT-2021 - Wilde zwaan arriveert en slakachtige rupsen te zien.

Langzaam druppelen de eerste wilde zwanen Nederland binnen. Deze trekvogels broeden in Scandinavië en zijn typische wintergasten in Nederland. Wilde zwanen worden nu vooral nog gezien op de Waddeneilanden. Als er meer naar Nederland komen, zijn ze ook te zien op de Veluwerandmeren, in Friesland en in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wilde zwanen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun grote gele snavel, in tegenstelling tot de zwart-oranje snavel van ‘onze’ knobbelzwanen. Daarnaast zijn ze groter en lichter gebouwd; wel zo praktisch als je helemaal uit Scandinavië komt vliegen!

Is het een groene slak? Of toch een rups? Die verwarring kan optreden wanneer je naar de slakrups kijkt. De vlinder heet ook slakrups, maar nu zijn alleen de rupsen te zien. Met hun afgeplatte lichaam lijken ze op slakken. Ook hebben ze geen pootjes en bewegen ze op dezelfde manier als slakken. Je kunt deze bijzondere rupsen vinden op verschillende soorten loofbomen. Ze hebben een voorkeur voor eik, dus dat is een goed begin om de slakrups-rupsen te zoeken!

Slakrups

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Dirk Hilbers, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga