Natuurjournaal 7 oktober 2020

Nature Today
7-OKT-2020 - Rosse woelmuis bereidt zich voor op winter, wilde zwaan onderweg naar Nederland.
Deel deze pagina

Het voortplantingsseizoen van de rosse woelmuis komt inmiddels echt wel op zijn eind en ook voor deze soort gaat de winterperiode langzaam in. Rosse woelmuizen houden geen winterslaap, maar blijven de hele winter actief. Wel verandert hun dieet: in het voorjaar eten ze groene plantendelen, in de zomer slakken, insecten en regenwormen en nu, in de herfst en de winter, eet de rosse woelmuis het liefst zaden. Je kunt knaagsporen aantreffen op gevallen hazelnoten, walnoten, beukkennootjes en eikels.

Rosse woelmuis met hazelnoot

De wilde zwaan is de nationale vogel van Finland, maar overwinteren doen ze ook in Nederland. Het is een grote zwaan die in eerste instantie misschien lijkt op ‘onze’ knobbelzwaan, maar als je naar de snavel kijkt, zul je het verschil direct zien. Wilde zwanen zijn ook slanker, en dat komt ze goed van pas: het zijn trekvogels. Nederland bevindt zich aan de zuidwestelijke rand van hun overwinteringsgebied, maar elk jaar worden er weer meer wilde zwanen gespot. De eerste individuen zijn al waargenomen, maar pas halverwege oktober zullen hun aantallen in Nederland snel oplopen.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Hanna Knuttson, Flickr

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen